Război cu sindicatul pentru un spaţiu pe Eroilor

Război cu sindicatul pentru un spaţiu pe Eroilor
Firma V&S Impex a investit în spaţiul respectiv în baza unui contract de asociere cu sindicatul, iar acum proprietarul societăţii susţine că e împiedicat să-şi desfăşoare activitatea.

Spaţiul cu o suprafaţă de 147 metri pătraţi de pe Bulevardul Eroilor nr. 16 din Cluj-Napoca a fost dat în chirie de către Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca sindicatului Cartel Alfa încă din anul 2001. De altfel, sindicatul mai are în chirie şi alte spaţii la adresa respectivă, majoritatea fiind subînchiriate unor firme, contra unor sume care intră în contul Cartel Alfa.

În anul 2003, Cartel Alfa şi firma V&S Impex SRL, care are ca obiect de activitate baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, au încheiat un contract de asociere în vederea exploatării spaţiului de 147 mp pe o perioadă de 20 de ani. Spaţiul a fost amenajat ca bar şi a funcţionat sub numele de Clubul Sindicatelor. La sfârşitul anului 2003 firma a fost preluată de Ioan Chiş, care a continuat contractul de asociere, iar în anul 2010 între SC V&S Impex SRL şi SC Remedeea SRL a intervenit un contract de asociere în participaţiune în vederea exploatării spaţiului cu aceeaşi destinaţie, respectiv club-bar. Contractul dintre cele două firme a fost, până la urmă, reziliat de Chiş, acesta rămânând singur în afacere.

Proprietarul V&S Impex SRL se plânge că a investit în amenajarea spaţiului, dar în prezent nu îşi poate desfăşura activitatea, susţinând că este împiedicat de reprezentantul Cartel Alfa. „După ce a decedat domnul Grigore Pop (fostul lider sindical - n. red.) au început şi problemele", spune clujeanul. Acesta reclamă că a fost indus în eroare de reprezentanţii Cartel Alfa, filiala Cluj, care i-au prezentat un act adiţional din 5 iulie 2010 pe care sindicatul l-a încheiat cu CL Cluj-Napoca. Clujeanul acuză că pe actul adiţional era trecut în fals termenul până la care era valabil contractul de închiriere cu municipalitatea, adică până la 31 decembrie 2013, când, spune el, în realitate termenul închirierii era până la 31 decembrie 2010. „Fiind indus în eroare, am executat o serie de lucrări la spaţiul respectiv şi acum nu mai pot să îmi recuperez investiţia", spune Chiş. El îl acuză pe Valentin Ilcaş, preşedintele Cartel Alfa Cluj, că a falsificat actul pentru a-l determina să investească în club. „Apoi, pe investiţia mea l-a adus în spaţiu pe nepotul său, cu firma lui, care până la urmă a fost nevoit să plece pentru că nu se putea să se folosească la nesfârşit de bunurile mele", povesteşte Chiş.

Proprietarul V&S Impex SRL a sesizat poliţia şi procurorii cu privire la falsificarea actului, însă, în iunie 2013, în urma cercetărilor, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Ilcaş cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, înşelăciune şi uz de fals şi a dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor faţă de un autor necunoscut. Dosarul nou-format a fost trimis Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj.

Investiţia de peste 25.000 de euro pe care patronul V&S Impex SRL susţine că a făcut-o în spaţiul de pe Bulevardul Eroilor nr. 16 a rămas nerecuperată. Cartel Alfa a reziliat contractul de asociere în participaţiune cu V&S Impex SRL, motivând că nu i s-a plătit timp de patru luni suma stabilită prin contract. "Nu avea nici un drept să rezilieze contractul pentru că el nu a emis facturi pentru acei bani", spune patronul V&S Impex SRL.

Clujeanul a cerut Primăriei Cluj-Napoca să-i închirieze, fără intermediari, spaţiul, având în vedere că societatea sa are acolo un punct de lucru. "Întrucât prin Hotărârea Consiliului Local nr. 216 din 25.05.2010 s-a hotărât prelungirea contractului de închiriere cu Cartel Alfa până în data de 31.12.2010, iar de la acea dată spaţiul este ocupat de către Cartel Alfa fără forme legale, vă solicit atribuirea directă a contractului de închiriere aferent subsolului de pe strada Eroilor nr. 16 în suprafaţă de 146 mp", arăta clujeanul, într-o cerere făcută către Primăria Cluj-Napoca în cursul acestui an.

Acesta mai menţionează că în spaţiul aflat în discuţie a efectuat amenajări şi deţine mobilier de bar, de valori importante. "Prin atribuirea în mod direct a contractului de închiriere în afara faptului că se va elimina intermediarul Cartel Alfa (care niciodată nu a folosit acest spaţiu, ci doar a obţinut foloase de pe urma acestuia, fără a face niciun fel de investiţii) se va aduce şi o reparaţie legală şi morală subscrisei, întrucât subscrisa este împiedicată de către Cartel Alfa să-şi desfăşoare activitatea în spaţiul sus-menţionat cu toate că deţinem un drept de asociere în participaţiune până în anul 2023", arăta clujeanul.

În replică, Valentin Ilcaş spune că acuzaţiile lui Chiş nu sunt fondate. „Domnul Chiş s-a adresat organelor în drept, mi-a făcut plângere penală şi nimic nu s-a adeverit, s-a dat neînceperea urmăririi penale. El a făcut acolo alte contracte de asociere, cu alte firme, şi şi-a recuperat banii. Cât timp a funcţionat acolo şi-a recuperat banii. Localul nu mai funcţionează de peste doi ani, domnul Grigore Pop i-a făcut notificarea pentru neplată, iar contractul de asociere s-a desfiinţat de drept. Eu am luat lucrurile aşa cum sunt, adică nu avem nici un contract cu el. Dacă va mai fi acolo vreodată Clubul Sindicatelor, va fi gestionat de sindicat. În ceea ce priveşte investiţia de care vorbeşte, de ce nu angajează un evaluator? Oricum, nu poate fi vorba de sumele pe care el le avansează, de zeci de mii de euro", a spus Ilcaş.

Anna Horvath, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, a arătat că asocierile în participaţiune privind exploatarea unor spaţii închiriate de la primărie se pot face doar cu acordul CL. „Aceste asocieri maschează de fapt subînchirierile şi noi nu suntem de acord cu aşa ceva. Oricum, o comisie va lua în discuţie, în curând, situaţia acelor spaţii de pe Eroilor. La numărul 16 sunt aproximativ 1.000 mp care vor trebui eficientizaţi", a spus Anna Horvath.

 

 

Etichete
Comenteaza