Război total pe “cadavrul” Cartierului Tineretului

Război total pe “cadavrul” Cartierului Tineretului
O firmă off-shore a intentat şapte acţiuni judecătoreşti în patru luni împotriva societăţii Cartierul Tineretului SRL.

Firma off-shore Iris Ventures Limited, membră a grupului TriGranit din Ungaria, încearcă pe toate căile să desfiinţeze noua asociere dintre Consiliul Local (CL) şi compania Green Energy Napoca pentru realizarea unui parc fotovoltaic în locul cartierului de locuinţe de pe Dealul Sfântu Gheorghe. Reprezentanţii Iris Ventures reclamă faptul că au investit 6 milioane de euro şi că au fost înlocuiţi cu Green Energy fără să primească vreun leu. În replică, reprezentanţii noului asociat al CL spun că societatea care trebuia să construiască locuinţele a fost iertată de o despăgubire de 16 milioane de euro ce trebuia să o achite municipalităţii.

Contre dure ieri la Tribunalul Comercial între avocatul Iris Ventures, de o parte, şi avocaţii Cartierul Tineretului SRL şi Green Energy Napoca, de cealaltă parte. Iris Ventures Limited a înregistrat din iulie până în prezent nu mai puţin de şapte acţiuni judecătoreşti la Tribunalul Comercial împotriva Cartierul Tineretului SRL, în care asociat majoritar este Consiliul Local. Mai nou, în litigii a intervenit şi Green Energy Napoca, care din 5 iulie a înlocuit Polus Real Estate (PRE) în acţionariatul Cartierului Tineretului. Reprezentanţii Iris Ventures au cerut instanţei suspendarea şi anularea hotărârii Adunării Generale a Asociaţilor (AGA) din Cartierul Tineretului SRL din iulie 2011, prin care s-a decis preluarea de către Green Energy Napoca SRL a celor 2.758.014 părţi sociale deţinute de PRE, în valoare nominală totală de 27.580.140 de lei (peste 6 milioane de euro - n. red.).

"Administratorul statutar al PRE nu avea dreptul să ia o decizie în 5 iulie 2011, fiind schimbat în decembrie 2010. Celălalt asociat, Consiliul Local, cunoştea acest fapt întrucât a fost mediatizat în presă că există procese, neînţelegeri între asociaţii Polus Real Estate", a spus în instanţă avocatul Iris Ventures, Ioana Varga. Aceasta susţine că firma a investit 6 milioane de euro în Cartierul Tineretului, care ar fi fost de ajuns pentru realizarea celor 384 de locuinţe sociale ce trebuiau predate municipalităţii, potrivit contractului de asociere. "Asocierea şi societatea trebuiau să înceteze la momentul nerealizării scopului. Se încearcă muşamalizarea şi volatilizarea acestei sume", a spus avocatul Iris Ventures.

Avocatul Călin Bucerzan, ce reprezintă Cartierul Tineretului, a precizat că Iris Ventures nu are calitate procesuală, fiind asociat în cadrul societăţii asociate cu CL. Bucerzan a explicat în instanţă că cei 6 milioane de euro aduşi ca aport la capital în 2006 s-au cheltuit în primii doi ani pentru pregătirea proiectului imobiliar. "Numai să faci conceptul arhitectural costă milioane", a spus avocatul. Acesta a precizat că esenţial este că PRE trebuia să predea 384 de locuinţe până în decembrie 2010, separat de investiţia în Cartierul Tineretului, care urma să fie mai mare ca Mănăşturul.

"Doi ani, asociatul Iris Ventures s-a plâns că e jale pe piaţa imobiliară, iar în decembrie 2010 au găsit că e rost să se îmbogăţească", a spus Bucerzan. Acesta a adăugat că PRE a fost scutită de plata a 16 milioane de euro, cât ar fi costat locuinţele sociale. "În loc de locuinţe, Green Energy Napoca va furniza energie electrică în valoare de 16 milioane de euro. În caz contrar, ar fi urmat o acţiune în răspundere a PRE pentru recuperarea prejudiciului adus statului, care este colosal", a spus în instanţă avocatul Mihai Bejenaru, ce reprezintă compania care vrea să construiască parcul fotovoltaic. Tribunalul Comercial se va pronunţa în 5 decembrie asupra cererii de suspendare a hotărârii AGA din Cartierul Tineretului.

 

Comenteaza