După ce în spațiul public au apărut informații despre vânzarea de alcool sau energizante către minori, Poliția Cluj a reacționat

După ce în spațiul public au apărut informații despre vânzarea de alcool sau energizante către minori, Poliția Cluj a reacționat
| Foto: sursa IPJ Cluj

Poliția Cluj reacționează după ce în spațiul public au apărut informații referitoare la vânzarea de băuturi alcoolice sau energizante către minori care ar fi fost realizate în anumite societăți comerciale din Cluj-Napoca. 

IPJ Cluj amintește care sunt amenzile de care sunt pasibile societățile comerciale care vând energizante sau alcool minorilor. Dacă aceste activități comerciale sunt desfășurate în incinta instituțiilor de învățământ, amenzile sunt uriașe. Trebuie doar aplicate. 

”În contextul apariției unor informații și imagini video în spațiul public, care ar fi fost realizate în anumite societăți comerciale din Cluj-Napoca, referitoare la vânzarea de băuturi alcoolice sau energizante către minori, atragem atenția publicului asupra importanței respectării legislației în vigoare privind interzicerea comercializării sau oferirii cu titlu gratuit de băuturi alcoolice, energizante, tutun și/sau a produselor reglementate de dispozițiile art. 2 din Legea 201/2016.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj desfășoară constant acțiuni preventive și de informare în rândul operatorilor economici care comercializează astfel de produse, iar în cazurile în care sunt constatate încălcări ale prevederilor legale, sunt dispuse măsurile legale corespunzătoare.

Reamintim că, potrivit Legii nr. 61/1991, cu modificările aduse de Legea nr. 42/2024, „comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante...” se sancționează cu amendă de la 5.000 la 20.000 de lei.

Totodată, dacă aceste activități comerciale sunt desfășurate în incinta instituțiilor de învățământ, de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane, amenda aplicată este cuprinsă între 10.000 și 30.000 de lei”, a informat IPJ Cluj. 

Un cititor al ZIUA de CLUJ ne scrie că băuturile alcoolice ar trebui vândute doar în magazine de specialitate, însă acest lucru este doar o utopie pentru România: "Vine oricum un elev de 18 ani cu buletinul şi le cumpără la cei mai mici după ce poate încasează şi un comision".

Comenteaza