"Rechinii" Clujului: cum se fac bani de pe seama navetiştilor

Clujenii "întreprinzători" găsesc metode alternative de a-şi face un ban în plus. Una dintre ele este transportul ilegal de persoane către Floreşti şi înapoi.

Zicala că românul, sau, în cazul de faţă, clujeanul, se descurcă în orice situaţie, este confirmată de aşa-zişii "rechini", care patrulează în zona Operei Maghiare şi a supermarketului Billa din cartierul Mănăştur, mereu pregătiţi să ofere persoanelor doritoare o călătorie până în comuna Floreşti şi retur.

Reporterii ZIUA de CLUJ au intrat în contact direct cu aceştia, sub acoperire, şi au aflat ce se întâmplă în culisele acestei afaceri.

Persoanele care oferă astfel de curse sunt uşor de recunoscut. Îmbrăcate sport, în treninguri şi adidaşi sau din contră, în cămăşi asortate cu o pereche de jeanşi prespălaţi şi mocasini albi, sunt mereu gata să-şi ofere serviciile. Ca elemente distinctive, se numără tenul mai bronzat, prezenţa lanţului de aur sau a ochelarilor de soare. Totuşi, indiferent de ţinuta aleasă, toţi par a avea minim un dinte lipsă.

Nu sunt timizi deloc: cum se opreşte o persoană în faţa staţiei, cum se apropie de ea şi o abordează cu un simplu "Floreşti" sau, după caz, „Cluj-Napoca". În cazul în care persoana nu răspunde din prima, o mai întreabă o dată „Mergeţi la Cluj/ Floreşti?" Odată ce găsesc cele patru persoane necesare ca să-şi umple maşina, pornesc la drum.

Tariful este asemănător cu cel al biletelor Companiei de Transport Public (CTP) şi Fany, 3 lei/cursă, dacă se porneşte de la Billa. De la Opera Maghiară costă cu un leu mai mult. Nu au frica autorităţilor, după cum unul dintre rechini, aflat la volanul unei maşini vechi Skoda, cu parbrizul crăpat, declară nonşalant "da' cine să ne prindă?"

Deşi lucrează în ilegalitate, "rechinii" Clujului sunt nemulţumiţi de introducerea curselor metropolitane: "înainte mai mergea cum mergea, dar de când a venit Fany-ul şi CTP-ul, nu prea mai avem de lucru".

Pentru mulţi, aceasta este unica sursă de venit. Unii fac câte 4-5 curse pe zi, în timp ce alţii stau de dimineaţa până seara târziu, în speranţa că o să găsească clienţi. Competitivitatea este şi ea mare "îs mulţi clienţi, dar şi noi suntem mulţi. Acolo în staţie mai erau încă trei care aşteptau după mine", astfel că unii sunt nevoiţi să aştepte şi două ore ca să le vină rândul să facă o cursă.

Câştigurile nu sunt la fel de mari pe cât şi-ar dori, mai ales de când s-au introdus cursele metropolitane, care le iau o mare parte din clienţi: "înainte mai mergea cum mergea, dar de când a venit Fany-ul şi CTP-ul, nu prea mai merge treaba".În general, strâng pe lună puţin peste salarul minim pe economie, în jur de 800-1.000 lei. Puţin, după părerea unuia dintre ei, care se declară nemulţumit: "din ăia 3 lei, cât îmi dai, 1,5 lei se duc pe benzină; mai îi spălatul maşinii, reparaţiile, nu ieşim mai cu nimic. Fac abia 40-50 de lei pe zi". El, însă, se descurcă, pentru că, deşi şomer, pe lângă cursele acestea mai vinde şi maşini second-hand.

Companiile de transport: Ne iau o parte din fluxul de clienţi

Directorul CTP, Liviu Neag, spune că într-adevăr, persoanele care transportă persoane ilegal le „iau o parte din fluxul de clienţi, concurează cu ei şi deşi aceştia se află în afara legii tot fac astfel de curse". Totuşi, nu au rapoarte statistice privind gravitatea situaţiei.

La rândul lor, cei de la Fany sunt nemulţumiţi de situaţie, după cum declară departamentul de comunicare al companiei: "înregistrăm pierderi de mii de euro lunar din cauza celor care transportă ilegal persoane spre Floreşti. Autorităţile ar trebui sa ia măsuri, pentru că este incorectă concurenţa pe care ne-o fac aşa-zişii "rechini". Noi investim în maşini, plătim salarii la şoferi şi dări la stat, suportăm costuri de autorizare şi asigurare, în timp ce veniturile lor nu sunt fiscalizate".

Simona Vârci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, contactată pentru a spune care sunt măsurile pe care oamenii legii le iau cu scopul de a opri aceste persoane, nu a putut furniza nicio informaţie până la ora publicării articolului.

Cifrele rechinilor Clujului
- Activitate: cel puţin 4-5 curse/zi
- Clienţi: circa100/zi
- Câştiguri: 40-50 lei/zi, 800-1.000 lei/lună

Teodora DEMIAN

 

Comenteaza