Rechizitoriul lui Bica: “10.000 de pacheţele de dragoste” de la Aspazia

Rechizitoriul lui Bica: “10.000 de pacheţele de dragoste” de la Aspazia
Radu Bica şi Aspazia Droniuc au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie sub acuzaţiile de luare de mită, respectiv dare de mită.

Vicele CJ, Radu Bica, este acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) că a acceptat 20.000 de euro de la Aspazia Droniuc, patroana societăţii Frarom, pentru a-i da informaţii în vederea câştigării licitaţiei pentru serviciul de mentenanţă a stadionului Cluj Arena. Droniuc a povestit cum i-a dat lui Bica în maşina ei 43.000 de lei, echivalentul a 10.000 de euro, pe care îi ceruse împrumut de la un avocat. Interceptările DNA arată că Droniuc i-a spus avocatului că are nevoie urgent de "10.000 de pacheţele de dragoste". Bica şi Droniuc vor fi judecaţi la Tribunalul Cluj, vicele CJ fiind în arest preventiv, iar femeia, în libertate.

Aspazia Droniuc este asociată la Frarom Import Export SRL, care are ca principal obiect de activitate servicii de mentenanţă. "În contextul finalizării construcţiei la stadionul Cluj Arena, învinuita a devenit interesată în obţinerea contractului privind asigurarea serviciilor de mentenanţă ale noii investiţii (privind electricitate, asigurare clădiri, întreţinere gazon ş.a.). Astfel, având în vedere buna relaţie pe care aceasta o are cu inculpatul Bica Radu Vasile, în perioada ultimelor trei luni, cei doi au discutat despre interesul învinuitei faţă de potenţialul financiar pe care darea în folosinţă a stadionului îl putea constitui pentru societatea sa comercială", se precizează în rechizitoriu. Suma care ar fi urmat să fie alocată lunar de CJ pentru contractul de mentenanţă ar fi fost de 20.000 de euro. Procurorii susţin că Droniuc i-a oferit mită lui Bica 20.000 de euro, sumă pe care acesta a acceptat-o şi pe care urma să o primească în două tranşe.

Droniuc le-a relatat cu lux de amănunte procurorilor DNA întâlnirea avută în 31 octombrie cu vicepreşedintele CJ, Radu Bica, când i-a remis prima tranşă în bani româneşti. "Am ajuns în faţa Consiliului Judeţean undeva înainte de ora 13:00 şi l-am sunat pe Bica Radu, iar acesta mi-a cerut să îl aştept că o să coboare. După câteva minute a venit la mine la maşină, a intrat în maşina mea şi mi-a cerut să îl duc undeva în apropiere că are o treabă. Am ieşit cu maşina pe strada Dorobanţilor, apoi am luat-o pe strada cu Iulius Mall, am întors la acel sens giratoriu din dreptul mall-ului şi, la indicaţia lui Bica Radu, am intrat pe o străduţă îngustă la dreapta, unde am oprit exact unde mi-a cerut acesta, în dreptul unui bloc. În timp ce staţionam, i-am dat acestuia suma de 43.000 de lei, pe care o aveam pregătită în autoturism, banii fiind introduşi într-o pungă de plastic şi într-o pungă de hârtie. I-am spus că sunt 43.000 de lei, acesta a luat banii şi, la întrebarea mea când mai pot să îl caut, mi-a spus că să ne auzim pe joi, că numai joi poate să-mi dea mai multe detalii legate de licitaţia care mă interesa pe mine. I-am zis că restul de bani o să-i dau imediat ce o să pot, dar dânsul mi-a zis că OK, când o să pot...", a declarat Aspazia Droniuc la DNA. Vicepreşedintele CJ, Radu Bica, le-a spus anchetatorilor că a primit suma de 43.000 de lei cu titlu de împrumut.

În rechizitoriul DNA se arată că familia lui Radu Bica a petrecut o minivacanţă în Austria, plătită de proprietarii societăţii de transport Fany, şi că aceasta şi-a făcut cumpărăturile în magazine de lux. "Conduita acestuia (Radu Bica - n. red.) din weekendul petrecut în Austria, când împreună cu familia sa a făcut cumpărături în magazine de lux cum ar fi Escada (unde, spre exemplu, preţul unui sacou depăşeşte de câteva ori salariul lunar al inculpatului), nu denotă absolut deloc că acesta ar fi fost strâmtorat, în nevoie de a apela la împrumuturi", se arată în rechizitoriu. De asemenea, procurorii susţin că vicepreşedintele CJ nu şi-a plătit vacanţa. "Nelipsit de interes ar fi arătat că, pentru deplasarea şi cazarea în Austria, inculpatul Radu Bica nu a fost nevoit să cheltuie nici un ban, minivacanţa fiindu-i asigurată, atât pentru el, cât şi pentru familia acestuia, de martorii Ştefan Cadar şi Olezia Cadar, patronii firmei de transport Fany, societate aflată în relaţie contractuală cu Consiliul Judeţean Cluj, fiind câştigătoarea unei licitaţii de transport judeţean de persoane pe ruta Cluj-Napoca - Floreşti, contract ce a fost prelungit în acest an de CJ", se precizează în rechizitoriu. La momentul în care a fost reţinut de ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DNA Cluj, Bica ieşea dintr-un apartament de pe strada Teodor Mihaly, despre care a spus că i-a fost pus la dispoziţie cu titlu gratuit de către amicul său Ştefan Cadar. În acelaşi apartament au fost găsiţi banii de la Aspazia Droniuc.

Aspazia a cerut împrumut "10.000 ...de pacheţele de dragoste"

Procurorii DNA arată că Aspazia Droniuc i-a cerut avocatului Bogdan Aldea din Bucureşti suma de bani pe care ar fi solicitat-o Radu Bica. Droniuc a declarat că i-a spus avocatului că banii sunt pentru prietena ei "Brânduşa", pentru a urgenta acordarea împrumutului.

Aspazia Droniuc: Bogdănel, m-a chemat Brânduşa, prietena mea, şi mi-a zis c-are nevoie urgent, urgent de 10.000... de pacheţele de dragoste.
Aldea Bogdan: Am înţeles, am înţeles, asta-i bine. Aaaa... poa' să-ţi dau de la mine.
A.D.: ...are nevoie acum şi nu am atâţia să îi dau... No, şi o zis că restul cât se poate de repede, cei 10, 15, am zis eu. Ştii?
A.B.: Ihm, îhm.
A.D.: Da' de-asta are nevoie acum... Că de-aia are nevoie că pleacă ... în afară să se plimbe.

"După acest contact, învinuit Droniuc l-a sunat din nou pe vicepreşedintele CJ, Bica Radu, căruia i-a confirmat că vineri va trece pe la el pe la birou să îi ducă "asigurările", se arată în rechizitoriu.

Interceptare din 26.10.2011, ora 15:25:
Aspazia Droniuc: Am sunat să vă spun... Vineri dimineaţa vin să vă aduc asigurările.
Radu Bica: Vineri... Nu. Nu. Nu. Nu, că eu mâine plec. Păi, nu v-am zis că plec mâine?
A.D.: Mâine plecaţi?
Radu Bica: Da!
A.D.: Mâine nu pot... Mâine, mâine seară.
R.B.: Mâine... Mâine la ora două am plecat. Dar lasă. Dă-i pace. Nu. Aşa rămâne, cum am zis cu asigurările.
A.D.: Da. Da. A...
R.B.: Păi, nu mâine... mâine, la ora două, plec.
A.D.: Da. Mâine, la ora două, plecaţi.
R.B.: Aia trebuia ceva mai...
A.D.: Staţi să văd când... Ok. Vă resun într-o jumătate de oră. Vă resun imediat. Mulţumesc...

 

 

Comenteaza