RECOMANDARE Drama mamei unui dependent de etnobotanice

RECOMANDARE Drama mamei unui dependent de etnobotanice
O clujeancă se luptă de mai bine de un an cu dependenţa de droguri legale a fiului său. Femeia a făcut sesizări la instituţiile statului pentru a se interzice substanţele psihoactive.

O mamă se luptă cu întreg sistemul încropit de dealerii de droguri legale în care a fost prins fiul său, în vârstă de 18 ani. Clujeanca V.A. a sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Prefectura şi Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) cu privire la consumatorii de droguri legale din Cluj, dar şi dealerii acestora. Mai mult, ajutorul pe care l-a acordat aceasta Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj a dus la arestarea unui traficant de canabis cunoscut sub porecla "Flope".

Coşmarul V.A. a început în urmă cu mai bine de un an, când a observat efectele aşa-numitelor droguri legale asupra unicului său copil. "Am un copil pe care l-am crescut până la 18 ani şi mi l-au distrus etnobotanicele, iar acum cred că a intrat pe droguri de mare risc. L-am internat de două ori la dezintoxicare, însă a recidivat", a povestit femeia disperată. Din cauza consumului de droguri legale, fiul său a fost diagnosticat cu o encefalopatie severă. "Băiatul meu a fost internat la dezintoxicare şi este îngrozitor să vezi copii care au devenit nişte legume. A început să consume etnobotanice în urmă cu un an, iar justificarea lui a fost o decepţie în dragoste. De vină a fost şi anturajul, dar şi o familie dezbinată, cum este a mea. E de ajuns să consumi de două ori etnobotanice şi să devii dependent", a povestit femeia.

V.A. a ajuns chiar să fie lovită de fiul ei din cauza drogurilor legale. "Azi dimineaţă a vrut să ia plasma din casă, ultimul lucru de valoare pe care îl mai am, şi să îl ducă la amanet ca să facă rost de bani pentru etnobotanice. Mi-a dat cu securea în cap şi norocul meu a fost că tăişul nu era îndreptat spre mine. Mi-e frică să stau în casă cu copilul meu", a povestit femeia cu o voce tremurândă. V.A. a lucrat ca economistă, însă ruşinea de a se prezenta la lucru mereu învineţită din cauza bătăilor a determinat-o să renunţe la locul de muncă. "Am făcut sesizări la toate instituţiile din Cluj cu privire la cei care vând droguri legale pentru a le interzice, iar acum am aflat că magazinul de pe strada Moţilor s-a redeschis. Am luat legătura cu subsecretarul de stat în MSP, Raed Arafat, cu prefectul şi cu cei de la BCCO. Mă duc la consiliere psihologică la cei de la Antidrog. Sunt disperată, nu mai pot trăi aşa", a spus femeia, care este hotărâtă să dea în judecată statul român.

"O să merg în tribunal pentru că statul român nu a interzis aceste substanţe. Am mers la ISJ Cluj şi le-am dus o listă cu licee unde sunt consumatori şi dealeri de droguri, însă domnişoara Hodorogea (inspectorul şcolar general - n. red.) mi-a spus că nu ştie de aşa ceva", a explicat V.A.. Clujeanca a mers la poliţie cu o listă a liceelor unde se consumă droguri, a consumatorilor şi a dealerilor cu care intră în legătură fiul său. "Am reuşit cu ajutorul doamnei să documentăm activitatea unui traficant de canabis care a fost arestat", a declarat Adrian Balaj, şeful Serviciului Antidrog din cadrul BCCO.V.A. a povestit şi o întâmplare cel puţin hilară pe care a întâmpinat-o la poliţie. "Le-am dat poliţiştilor numele consumatorilor şi dealerilor, numerele de telefon, iar unul dintre poliţişti m-a întrebat dacă nu am să le dau adresele lor", a adăugat femeia decepţionată.

Anca Hodorogea, inspectorul general şcolar al ISJ Cluj, susţine că în urma verificărilor pe care le-a făcut în unităţile de învăţământ clujene nu se consumă droguri. "Doamna ne-a sesizat cu privire la liceele «Anghel Saligny», Transporturi, «Edmond Nicolau», Telecomunicaţii şi «Alexandru Borza», însă din verificările noastre a rezultat că pe perioada anului şcolar trecut nu s-au confirmat substanţe interzise în aceste unităţi. Nu avem de unde să ştim ce fac elevii în timpul liber", a comentat Hodorogea. Conform acesteia, ca mijloace de prevenire a consumului de droguri în şcoli sunt făcute campanii cu privire la risc şi discuţiile la orele de dirigenţie.

Mai periculoase decât drogurile clasice

Conform informaţiilor furnizate de Centrul de Prevenire şi Consiliere Antidrog Cluj, în magazinele de droguri legale au fost descoperite noi substanţe etnobotanice care fac parte din clasa canabinoizilor sintetici şi a catinoanelor. "Nu putem lua măsuri faţă de drogurile legale. Am facut tot ceea ce am putut, am făcut controale şi s-a stabilit că nu sunt vândute droguri, ci substanţe psihoactive. Încercăm să vedem dacă cei care consumă etnobotanice consumă şi comercializează şi droguri. Etnobotanicele sunt mai periculoase decât drogurile clasice", a explicat Adrian Balaj, şeful Serviciului Antidrog de la BCCO, care a făcut numeroase demersuri şi adrese către instituţiile de stat pentru a include pe lista drogurilor substanţele active ale etnobotanicelor.

Proiect legislativ: autorizare obligatorie pentru orice substanţă

Ministerul Sănătăţii Publice a iniţiat un proiect de lege pentru a combate etnobotanicele. "Avem un proiect de lege care se află în parlament şi prin care toate substanţele acestea să fie autorizate, iar până la autorizare să fie interzise. Cei care doresc comercializarea unor produse trebuie să primească autorizare de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi de Siguranţă a Alimentelor şi, în plus,trebuie să plătească analizele care să dovedească că substanţele nu au efecte psihoactive. Proiectul prevede măsuri şi pentru cei care comercializează pe internet. Ei trebuie să se autorizeze, altfel li se blochează site-ul", a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al MSP.


Articol publicat în 22 septembrie

 

Comenteaza