Rectificarea bugetară. Bani pentru trenul metropolitan Cluj

Rectificarea bugetară. Bani pentru trenul metropolitan Cluj

Ministerul Finanțelor a publicat  proiectul de rectificare bugetară, primul din ultimii aproape doi ani, după ce anul trecut și în acest an Executivul a folosit Fondul de Rezervă Bugetară pentru a face redistribuiri de plăți, o modalitate considerată netransparentă de către Consiliul Fiscal.

La rectificarea bugetară primesc bani în plus: Sănătatea – 11,4 miliarde lei, Educația – 6,4 miliarde lei și Dezvoltarea Regională – 9 miliarde lei.

Și Ministerul Transporturilor primeşte suplimentar 5 miliarde lei pentru a putea aloca în continuare cofinanţare pentru proiectele de infrastructură finanţate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Între principalele obiective de investiţii distincte pentru care s-au efectuat plăţi în semestrul I al anului 2024 este Trenul metropolitan Gilau-Floresti-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bontida - 0,50 miliarde lei.

Prin proiectul de rectificare, deficitul bugetar se majorează oficial la 6,94%.  Creșterea economică prognozată pentru finalul anului a fost revizuită în jos, la 2,8%, față de prognoza de 3,4% din proiectul de buget elaborat la începutul anului.

 

Comenteaza