Rectorii din Cluj şi din ţară cer refacerea Legii Educaţiei

Rectorii din Cluj şi din ţară cer refacerea Legii Educaţiei
Consorţiul “Universitaria” cere ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) să refacă proiectul Legii Educaţiei Naţionale (LEN).
Consorţiul “Universitaria”, format din rectorii universităţilor “Babeş-Bolyai” Cluj, Universitatea de Vest Timişoara, Academia de Studii Economice Bucureşti şi “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cere ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) să refacă proiectul Legii Educaţiei Naţionale (LEN).

“În legătură cu intenţia prim-ministrului de a adopta legile educaţiei prin mecanismul răspunderii guvernamentale, ne vedem datori să afirmăm cu toată energia că în nici o ţară din Uniunea Europeană nu s-au adoptat legi ale educaţiei prin mecanismul discutabil al răspunderii guvernamentale, fără dezbatere parlamentară şi dezbatere publică”, au transmis rectorii celor patru universităţi, într-o declaraţie comună. Mai mult, universitarii susţin că “nici un proiect de legislaţie nu face faţă problemelor actuale ale învăţământului din România şi nici abordărilor educaţiei din Europa actuală. Este nevoie de un alt proiect de lege, iar elaborarea acestuia este de competenţa ministrului Educaţiei în funcţiune”. Totodată, ei cer autorităţilor “să se revină la raţiune şi să se înainteze spre adoptarea unei legislaţii pe căile normale într-o democraţie europeană”. Rectorii susţin că proiectul LEN nu a fost discutat suficient. “Este în interesul societăţii româneşti să se adopte, cu profesionalism şi răspundere pentru soarta învăţământului, un proiect de lege temeinic elaborat. Nu are rost să se adopte un proiect de lege, elaborat în pripă şi insuficient discutat public, care va trebui modificat frecvent în viitor.

Este de preferat o lege care se bucură de susţinerea specialiştilor, a cadrelor didactice, a celor implicaţi în învăţământ. Proiectele de lege a educaţiei elaborate până astăzi de-a lungul istoriei moderne a României s-au bucurat de o largă susţinere în societate”, au transmis rectorii. Ei sunt nemulţumiţi şi de blocarea posturilor scoase la concurs din sistemul universitar. “Consorţiul consideră că blocarea scoaterii la concurs a posturilor didactice în sistemul universitar este o măsură fără precedent în ţările Uniunii Europene. Se îngrădeşte astfel accesul la performanţa profesională a tinerilor care pierd posibilitatea de a face o carieră în ascensiune în sistemul universitar românesc. Consorţiul “Universitaria” solicită celor abilitaţi deblocarea concursurilor didactice în universităţile publice din România, măsură care reprezintă o încălcare gravă a autonomiei universitare”, au transmis rectorii.


Comenteaza