Rectorul Ioan Aurel Pop: “Am aflat multe lucruri surprinzătoare despre UBB”

Rectorul Ioan Aurel Pop: “Am aflat multe lucruri surprinzătoare despre UBB”
Noul rector al Universităţii Babeş-Bolyai a avut miercuri prima întâlnire cu studenţii, prilej de expunere a unor probleme mai puţin abordate ale acestora.

Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), le-a mărturisit studenţilor că a aflat în timpul campaniei electorale lucruri la care nu se aştepta despre universitate, de la o slabă comunicare între studenţi şi profesori la raportul inegal între aceştia.

"Am încercat să mă familiarizez în această perioadă cu ceea ce ştiam mai puţin, cu problemele dumneavoastră", li s-a adresat rectorul UBB studenţilor la începutul întâlnirii din sala Auditorium Maximum. Două treimi din spaţiul sălii a fost ocupat de tineri care au dialogat cu Ioan Aurel Pop timp de aproape o oră. Rectorul a mărturisit că a fost uimit să afle în timpul campaniei de diverse probleme ale instituţiei pe care o conduce acum.

"Am stat în ultimii ani între cărţi, într-un fel de turn de fildeş, şi acum constat cu uimire că sunt numeroase probleme", a declarat rectorul. Pop a enumerat apoi probleme ca reprezentarea insuficientă pe care o au studenţii instituţiei, apatia acestora, "eternizarea" liderilor organizaţiilor studenţeşti sau prezentarea la examene cu teamă faţă de profesor. "Dacă viaţa studenţească nu funcţionează bine, toată universitatea va avea de suferit", a conchis rectorul. O altă problemă expusă de acesta ar fi raportul de 1 profesor la 100 de studenţi la UBB. "Suntem între ultimele universităţi din lume din acest punct de vedere şi noi vrem să ajungem în Top 500", a constatat Ioan Aurel Pop. "Nu trebuie să fii un mare expert în învăţământul superior ca să îţi dai seama că într-o universitate rolul decisiv îl au studenţii", a spus rectorul.

Înainte de a intra în sala întâlnirii acesta a declarat pentru presă că "vreau să le transmit studenţilor un mesaj generos". "În calitatea mea de rector, trebuie să le deschid toate uşile, să le confer încredere, să le arăt că voi fi deschis tuturor propunerilor lor, atât celor care vin prin liderii lor, dar mai ales celor care vin direct, prin ei înşişi, prin studenţi, fiindcă într-un fel s-a pierdut încrederea în reprezentanţii studenţilor, din varii motive. Pe de o parte, s-a instalat o anumită apatie, un anumit sentiment că problemele lor rămân amânate sau puţin rezolvate şi ele sunt. Aceste probleme există, sunt o mulţime, de la modul de a locui în cămine, felul de a se raporta la profesorii lor până la aspecte legate de ceremonii, de distracţii. Studenţii trebuie să facă sport, să se bucure de această viaţă, ei sunt tineri şi universitatea trebuie să le asigure toate condiţiile", a declarat Pop.

Tinerii au întrebat despre posibilitatea repartizării a câte doi profesori la fiecare disciplină, despre abordarea eticii în universitate, a competenţelor transversale ori a statutului studenţilor şi s-au adus propuneri asupra sistemului tutorial. Rectorul a admis că cei din comisia de etică a UBB nu au avut o activitate recentă notabilă, că studenţii au mai multe organizaţii cu o "rivalitate neîntemeiată şi intenţionată" şi că Buletinul Informativ ar trebui în cel mai bun caz schimbat radical. "Cred că aveţi puterea de a lua poziţie în anumite probleme. Dacă aveţi nevoie de ajutor, uşa rectorului vă este deschisă", a spus Ioan Aurel Pop.

"Trebuie să eliminăm câteva clişee, cum ar fi cel că rectorul trebuie să primeze. La noi în UBB s-a instalat convingerea că cel din frunte are puteri discreţionare. E unul dintre motivele pentru care societatea românească nu funcţionează bine. Nu e o jignire ca cineva să nu fie de acord cu tine, e o cinste", a încheiat rectorul UBB.

Situaţia de la Târgu-Mureş nu afectează UBB

Întrebat despre scandalul universitar de la Târgu-Mureş, rectorul UBB a spus că "e vorba de înfiinţarea unei universităţi maghiare şi nu pot s-o comentez decât prin spiritul legii şi al autonomiei universitare". "Am asigurarea liniei maghiare de la universitate că UBB în acest moment are condiţii optime de funcţionare în privinţa respectării criteriului multiculturalităţii şi plurilingvismului. Din acest punct de vedere suntem o universitate model, cu o coeziune stabilită, pe care nu o putem decât perfecţiona, mai ales în condiţiile actuale, în care departamentele au un rol mai mare decât facultăţile, iar la UBB au fost recent create departamente în limba maghiară", a adăugat Ioan Aurel Pop.

 

Comenteaza