Foto REportaj la REferendum. În secțiile de vot de la Cluj bate vântul. Clujenii au lăsat de izbelişte "familia tradiţională"

REportaj la REferendum. În secțiile de vot de la Cluj bate vântul. Clujenii au lăsat de izbelişte "familia tradiţională"
REFERENDUM. Prin secțiile de vot de la Cluj bate vântul. Alegătorii prezenți la urne invocă motive religioase
REFERENDUM. Prin secțiile de vot de la Cluj bate vântul. Alegătorii prezenți la urne invocă motive religioase
REFERENDUM. Prin secțiile de vot de la Cluj bate vântul. Alegătorii prezenți la urne invocă motive religioase

Familia tradiţională nu trebuie apărată prin vot. Acesta este mesajul pe care clujenii l-au transmis organizatorilor şi promotorilor referendumului, prezentându-se în număr foarte mic la urne.

Secţiile de votare s-au redeschis duminică dimineaţa, începând cu ora 7.00. În prima zi a referendumului pentru familie, la nivel naţional s-a înregistrat o prezenţă de 5,72% din totalul de votanţi. Județul Cluj s-a situat puțin sub media națională, cu 5,62%.

Nici duminică însă nu a fost prea multă îmbulzeală la secțiile de vot din Cluj. În cele câteva secții amenajate în școlile din zona centrală a orașului, în jurul prânzului, holurile erau pustii și dominate de liniște, cabinele erau goale, iar urnele transparente trădau situația generală - prezența scăzută la vot. Secțiile au de 3 - 4 ori mai mulți "oficiali" decât alegători. 

Reporterii ZIUA de CLUJ au stat de vorbă cu cei câțiva votanți care s-au prezentat duminică, la orele amiezii, la secțiile din centrul Clujului.

Câțiva studenți care se declarau preocupați de direcția în care se îndreaptă România s-au îndreptat spre secțiile de vot din Colegiul Tehnic de Telecomunicații Augustin Maior, secția la care este arondat campusul studențesc Hasdeu. Câţiva dintre ei au răspuns la întrebarea “De ce ați venit astăzi la vot?” invocând conștiința religioasă, “susținerea legii lui Dumnezeu și apărarea celor sfinte lăsate de Domnul, adică a familiei tradiționale având la bază căsătoria dintre o femeie și un bărbat".

REFERENDUM. Prin secțiile de vot de la Cluj bate vântul. Alegătorii prezenți la urne invocă motive religioase

La Școala Ioan Bob, alegătorii vin, totuşi, într-un volum mai mare; s-au nimerit chiar și 5 persoane deodată în secție. Spre deosebire de secţia la care sunt arondate străzile Piezișă și B.P. Hasdeu, media de vârstă a alegătorilor de la Ioan Bob este mai mare, dar răspunsurile la întrebarea “De ce ați venit astăzi la vot?” nu diferă prea mult: Credința în Dumnezeu și în “ordinea firească a lucrurilor” i-a motivat și aici pe cei câţiva clujeni care au ieşit la vot.

Alegători confuzi, dar hotărâți să pună ștampila

O clujeancă, mamă și soție, le-a oferit reporterilor Ziua de Cluj un răspuns lung și elaborat, însă contradictoriu și confuz. A pus ștampila pe “DA” la întrebarea de pe buletinele de vot, a cărei formulare o consideră totuşi “destul de suspectă” și din cauza căreia a avut semne de întrebare, însă și-a luat inima în dinți și și-a exercitat dreptul la vot spunând că “își asumă riscul de a-i fi manipulat votul de către partidul aflat la guvernare”.

REFERENDUM. Prin secțiile de vot de la Cluj bate vântul. Alegătorii prezenți la urne invocă motive religioase

De asemenea, clujeanca a susținut că nu are nimic împotriva homosexualilor, nu vrea să le îngrădească dreptul de a trăi împreună și s-a declarat de acord cu uniunea acestora într-o căsătorie civilă, însă nu vrea să ajungă să fie obligată să își dea copiii famililor astfel formate sau ca preoții să fie închiși dacă refuză să îi cunune în biserică.

Campania de “informare”, de succes; mai mulți clujeni prezenți la urne au votat “spre binele copiilor”.

Cinci corturi au fost autorizate de Primăria Cluj-Napoca, pe persoană fizică, pe numele Olga Mărneanu, între 19 septembrie şi 5 octombrie, sub egida "campanie de informare a populaţiei cu privire la referendum".

În realitate, voluntarii prezenţi la cele cinci corturi împart pliante cu mesaj cât se poate de clar şi unidirecţional: "Votează DA! Apără copiii României. Căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. România de mâine". Clujenii care vor să afle mai multe detalii despre acest subiect sunt îndemnaţi să acceseze site-ul Platformei Civice Împreună, adresa fiind specificată pe pliant. În urma unor astfel de campanii "de informare", mai multe peroane care și-au exercitat dreptul la vot s-au declarat îngrijorate de posiblitatea ca un copil să poată fi adoptat de cupluri de același sex.

REFERENDUM. Prin secțiile de vot de la Cluj bate vântul. Alegătorii prezenți la urne invocă motive religioase

“Familia trebuie să aibă o mamă și un tată. Copiii crescuți în familii cu două mame sau doi tați este normal să o ia pe aceeași cale păcătoasă. Vor fi foarte afectați dacă ei văd că toți copiii au și mamă și tată, iar ei nu. Deja le spune și la școală, sunt manuale care îi învață nu doar să accepte homosexualii și transsexualii, dar chiar îi încurajează să devină la fel. Copiii de 7-8 ani care aud asta vor crede că dacă s-au săturat să fie băieți, pot deveni fete și invers”, a declarat o clujeancă,  la ieşirea din secţiua de votare.

Situația prezenței la vot până la ora 13

Prezenţa la vot în România la ora 13.00 a fost de 11,67%. S-a intrat în ultimele ore decisive pentru validarea referendumului. La Cluj, un număr de 65.726 de votanți au participat la vot, reprezentând 10,80%.

Potrivit legii, 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale trebuie să participe la referendum pentru a-l valida, iar eventuala redefinire a familiei va trece dacă jumătate plus unu dintre cei prezenți la urne vor vota „pentru”, cu condiția suplimentară ca numărul lor să reprezinte 25% dintre cei cu drept de vot. Pe scurt, pentru ca referendumul să fie validat trebuie să se prezinte la vot peste 5,67 milioane de români şi să voteze "DA" 2,36 de milioane dintre aceştia.

Comenteaza