Restaurantele s-ar putea închide din nou, în urma exploziei cazurilor de COVID-19. Ar putea fi cazul Clujului?

Restaurantele s-ar putea închide din nou, în urma exploziei cazurilor de COVID-19. Ar putea fi cazul Clujului?

Restaurantele se pot închide în localităţile cu multe cazuri de COVID-19, a declarat, joi, premierul Ludovic Orban. La ultima raportare, alte 104 persoane au fost depistate cu noul coronavirus doar în judeţul Cluj, iar acum câteva zile a fost primul în topul judeţelor cu cele mai multe cazuri depistate. 

Întrebat dacă există posibilitatea ca restaurantele să se închidă din nou, Orban a răspuns că în localităţile în care va fi depăşită rata de infectare şi va ajunge peste 1,5 la 1.000 de locuitori, se va lua decizia restricţionării activităţii. Măsurile vor fi valabile o perioadă, a precizat premierul, până când procentul scade sub pragul de 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori.

Clujul a început luna octombrie cu cel mai mare număr de cazuri noi depistate într-o singură zi. La ultima raportare, alte 104 persoane au fost depistate cu noul coronavirus doar în judeţul Cluj. Iar totalul cazurilor până acum la Cluj se ridică la 3500.

"Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră, dar să ştiţi că nu am inventat eu COVID-ul, s-a născut în alte ţări şi efectele, din păcate, au fost extrem de negative asupra industriei ospitalităţii. Noi am încercat să gândim anumite forme de sprijin, anularea impozitului specific, şomajul tehnic, 41,5% indemnizaţia pentru reluarea activităţii, de la 1 septembrie a intrat în funcţiune programul flexibil de muncă, kurzarbeit, care e prima oară aplicat în România, evident trebuie să urmărim modul în care funcţionează. Am adoptat acte normative care să permită autorităţilor locale să reducă impozitul pe clădire, până la 50%, şi chiar să anuleze taxa pe clădire sau taxa de ocupare a domeniului public", a declarat Ludovic Orban, joi, la Conferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii, cu privire la viitorul afacerilor din zona HoReCa.

"Există o reticenţă din partea oamenilor de a se duce la restaurant sau de a efectua deplasări în scop turistic. Sunt nişte efecte pe care nu le putem noi controla în niciun fel, ca atare, este clară o reducere a veniturilor. Rămânem în continuare în dialog, căutăm în continuare soluţii pentru a ţine în picioare acest domeniu de activitate important, care are un potenţial de dezvoltare în România. Am gândit programul de granturi pentru sectoarele afectate de COVID, încercăm să găsim soluţii de susţinere, un sistem de vouchere pentru zona turistică. Sunt lucruri la care ne-am gândit şi menţinem în continuare dialogul cu reprezentanţii dumneavoastră", a spus Orban.

La finalul declaraţiilor, premierul Ludovic Orban i-a îndemnat pe toţi patronii de hoteluri şi restaurante să rămână vigilenţi şi stricţi când vine vorba de respectarea regulilor de protecţie sanitară.

"E evident că avem de a face cu o creştere a numărului de cazuri care este determinată de creşterea interacţiunilor sociale ca urmare a unor activităţi care au fost reluate începând cu data de 1 septembrie. Şi asta e solicitarea mea către dumneavoastră - să încercaţi să asiguraţi respectarea regulilor în locaţiile pe care le aveţi în administrare", a declarat Orban.

Comenteaza