Restul ţării se sufocă sub caniculă, în Cluj e cel mai răcoros punct din ţară

Restul ţării se sufocă sub caniculă, în Cluj e cel mai răcoros punct din ţară
În vreme ce majoritatea ţării se sufocă sub caniculă, o zonă din Cluj e printre puţinele din România unde indicele de confort termic e optim.

 

Sunt doar opt astfel de zone în ţară, în zonele de munte. Cinci sunt în Carpaţii Meridionali, două sunt în Carpaţii Meridionali şi o a opta e în Munţii Apuseni, în zona Băişoara - Vlădeasa.


Aici, indicele de confort termic e mai mic de 70 de unităţi, în vreme ce în majoritatea judeţului Cluj indicele de confort termic se clasează între 76 şi 80 de unităţi. În Vlădeasa e cel mai răcoare din tot Ardealul: sunt 55 de unităţi, la ora transmiterii acestei ştiri cea mai mică valoare din toată ţara.

Indicele de confort termic e un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă pentru a determina o temperatură aparentă, cea resimţită de corpul uman. În mod normal corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare se reduce, ceea ce conduce la o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aerul uscat. Pragul critic al indicelui de confort termic e de 80 de unităţi: unde valoarea e egală sau mai mare, se resimte canicula iar populaţia are nevoie de protecţie suplimentară împotriva căldurii.

Etichete
Comenteaza