Reţetă veche pentru pacienţii clujeni

 Reţetă veche pentru pacienţii clujeni
Bolnavii din judeţul Cluj susţin că neactualizarea listelor cu medicamente noi pentru tratarea afecţiunilor cronice şi a cancerului îi condamnă la moarte. Ministerul Sănătăţii spune că lista urmează să fie adusă la zi peste câteva luni.

Oamenii spun că lentoarea cu care Ministerul Sănătăţii operează noutăţile în domeniul farmaceutic le pune vieţile în pericol. La propriu. „Problema cea mai importantă este că nu se actualizează lista de medicamente, veche de câţiva ani. Am înţeles că e o problemă sistemică, dar lista nu a fost actualizată de ani buni. Ce se întâmplă cu bolnavii care nu au putut să-şi achiziţioneze medicamentele necesare?", atrage atenţia Adriana Melnic, preşedinta Societăţii Române de Cancer (SRC). Pacienţii din Cluj cu boli cronice sau cancer sunt nevoiţi să-şi procure medicamentele mai noi şi mai eficiente din străinătate. „Ceea ce se uită în toată această strategie e că bolnavii nu au timp. Ce întâmplă cu cei care au şanse la un tratament mai bun, mai performant, dar nu-şi găsesc medicamentele pentru că nu se actualizează lista? Ce se întâmplă cu cei care mor?", a completat Melnic. „Se analizează posibilitatea evaluării listelor de medicamente. Există o comisie tehnică şi medicală de specialişti care vor evalua listele şi se va lua o hotărâre. Nu am un termen fix, însă până în vară se pot evalua listele", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Oana Grigore, din partea Ministerului Sănătăţii. Reprezentanţii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Cluj susţin că lista cu medicamentele noi, de brevet (Denumiri Comune Internaţionale) nu s-a modificat, dar că lista cu medicamentele generice ( care au aceeaşi substanţă activă ca cele originale, de brevet dar cu alţi excipienţi - n.red.) se actualizează aproape lunar.

„Pe substanţa de bază, lista a rămas nemodificată la nivel de DCI (Denumire Comună Internaţională) însă a suferit modificări la nivel de denumire comercială (medicamente generice - n.red)", a explicat purtătorul de cuvânt al CAS Cluj, Crina Grozav.

Conform legii, o comisie întrunită la Bucureşti din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai CNAS şi ai farmaciştilor pot actualiza lista DCI-urilor. „Totuşi tendinţa CNAS este de a ţine costurile cât de mici. Nu au interesul să introducă noutăţile oncologice, pentru că sunt extrem de scumpe. Costă sute de milioane un tratament", au explicat surse din Colegiul Farmaciştilor, pentru ZIUA de CLUJ.

Pe de altă parte, medicamentele generice sunt mai ieftine nu şi mai puţin eficiente decât cele de pe DCI-uri, spun farmaciştii clujeni. „Reţeta pe hipertensiune cu medicamentele originale costă 150 de lei, aceeşi reţetă cu aceleaşi substanţe active, dar alt produs ar putea ajunge la 20-30 de lei. Medicamentele generice sunt convenabile pentru cei care nu îşi permit să cumpere produsele originale", a explicat Speranţa Iacob, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Cluj.

 

Comenteaza