Revoluţionarii clujeni: “Nu noi am sărăcit România!”

Revoluţionarii clujeni: “Nu noi am sărăcit România!”
La 22 de ani de la Revoluţia Română, clujenii care au luptat atunci pe baricade spun că sunt opriţi pe stradă şi acuzaţi că “de ce am deranjat conducerea socialistă, cu care ne era mai bine”.

Ceremoniile de comemorare a eroilor de la 21 decembrie 1989 sunt umbrite de atitudinea clujenilor faţă de cei implicaţi în evenimentele de atunci, dar şi de tăierea indemnizaţiilor "pentru nerăniţi".

O serie de manifestări au astăzi loc la Cluj, în locurile cruciale ale Revoluţiei din '89, în care s-au scandat lozinci anticomuniste, au murit oameni sau în care au fost înmormântaţi eroii. Cei care le organizează, participanţi la evenimentele de atunci, sunt însă necăjiţi de felul în care au ajust să fie trataţi, mai ales în ultima perioadă. "Ne opreşte lumea pe stradă şi ne spune că de ce am deranjat conducerea socialistă, cu care ne era mai bine. Ne întreabă că ce ne-a trebuit să ieşim în stradă", s-a plâns Aurel Coltor, preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei Cluj. El spune că a ieşit în stradă "pentru că nu mai puteam suporta umilinţa". "Îmi amintesc că am intrat aşa într-o transă, că atunci când am văzut morţii pe jos, în Piaţa Libertăţii (actuala Piaţa Unirii - r. red.), m-am ambiţionat şi mai tare şi m-am avântat la protest. Am fost apoi împuşcat în picior şi am ajuns la spital", şi-a amintit clujeanul. "Cerem clasei politice să îşi ia pe umeri această greutate. Nu noi am sărăcit România!", s-a revoltat Coltor.

O altă nemulţumire a celor care au luptat pentru libertate în '89 este tăierea indemnizaţiilor pentru aşa-numiţii revoluţionari nerăniţi. "Nu ar trebui să amestece adevăraţii şi falşii revoluţionari şi să taie la grămadă. Nu e corect mai ales să taie banii de la foarte puţinii urmaşi ai celor care au murit atunci. Sunt doar câteva zeci sau sute în toată ţara", a apreciat Aurel Coltor. "În loc să fim preţuiţi, pentru că am deschis o poartă în istoria românilor, suntem acuzaţi de toate relele, de la sărăcie la plecarea tinerilor în străinătate", a conchis revoluţionarul.

"Am văzut că se contestă acum tot ce a fost la Revoluţie, că au fost şi falşi revoluţionari. Nu putem să îi judecăm pe toţi la un loc, cuvântul impostor e vechi de cel puţin 2.000 de ani", a declarat omul de afaceri Răzvan Rotta, participant la Revoluţia de la Cluj, autorul fotografiilor de atunci din Piaţa Unirii, care au făcut înconjurul lumii. Acesta e de părere că sunt, într-adevăr, oameni care o duc mai greu decât înainte de '89, însă "nu putem uita de frigul din apartamente, de faptul că era un singur ziar şi nu aveam libertatea să vorbim". "Am fost acolo şi am văzut, îi cunosc pe cei care au participat la Revoluţia de la Cluj, unii sunt din familia mea. Sigur, vorbesc de pe o anumită treaptă socială, dar, în afara pensionarilor, oricine poate avea un loc de muncă, poate lupta pentru o viaţă mai bună. Şi dacă ar curge lapte şi miere, vor fi unii care vor găsi că mierea nu e destul de dulce. Ce s-a întâmplat în decembrie '89 a fost o normalitate", a apreciat Rotta.

Mitropolitul slujeşte la Cimitirul Eroilor

Ceremoniile de comemorare a eroilor de la Revoluţie încep astăzi, la ora 10:00, cu adunarea participanţilor pe podul peste Someş de pe strada Horea, unde va fi o slujbă religioasă şi o depunere de jerbe şi coroane. Vor urma un marş pe traseul Regele Ferdinand - Piaţa Unirii şi rugăciuni la Monumentul Stâlpi Împuşcaţi, intonarea imnului şi colinde, după care marşul va continua pe B-dul Eroilor, Piaţa Ştefan cel Mare, Calea Turzii, până la Cimitirul Eroilor, unde de la ora 11:30 va avea loc o slubă susţinută de ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Tot aici vor avea loc depuneri de coroane şi defilarea gărzii militare de onoare. Concomitent, se vor depune jerbe de flori în locurile unde au căzut eroii martiri, respectiv Piaţa Mărăşti (la Troiţă ) şi pe str. Moţilor nr. 102.

 

Comenteaza