Roboţii de Cluj, lideri naţionali

Roboţii de Cluj, lideri naţionali
Echipa Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca a obţinut primul loc la ediţia din acest an a Olimpiadei Naţionale de Mecatronică.

Cea de-a treia ediţie a competiţiei a avut loc între 10 şi 13 mai la Universitatea Politehnica din Timişoara, în cadrul Zilelor Educaţiei Mecatronice. Studenţii clujeni din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) au impresionat juriul cu prezentări spectaculoase care au avut drept eroi doi roboţi mobili cu deplasare pe roţi.

La probele dedicate roboţilor mobili echipa UTCN, formată din Mircea Huja (anul I master - Ingineria Sistemelor Mecatronice), Vlad Nicolae Rădulescu, Alex. Bogdan Brendea, Ciprian Pocola (anul III Mecatronică), s-a clasat pe locul I. La probele de montaj şi programare a staţiilor MPS, echipa formată din Radu Chiorean (anul I master Ingineria Sistemelor Mecatronice) şi Lupşa Andrei Iulius şi Ionas Norbert Attila(anul III - Mecatronică ) s-a clasat pe locul II. Studentul Ciprian Rad (anul II master Ingineria Sistemelor Mecatronice) a obţinut premiul II la Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice. "Echipa noastră a participat cu două realizări de tipul roboţilor mobili cu deplasare pe roţi. Au fost construcţii originale, realizate de studenţi care au luat parte la probele de viteză pe un traseu impus, pe unul cu obstacole, precum şi proba de labirint. Au avut evoluţii foarte spectaculoase în care s-a dovedit creativitatea şi ingeniozitatea studenţilor", a precizat Vistrian Mătieş, de la Catedra de Mecatronică a Facultăţii de Mecanică din cadrul UTCN, profesorul coordonator al echipei clujene.

Deşi au fost concepuţi pentru a se încadra criteriilor de concurs de la olimpiadă, roboţii câştigători ar putea avea aplicaţii practice în numeroase domenii. "Ar putea efectua activităţi de inspecţie şi de exploare în cazul magistralelor care transportă gaz, la detectarea defecţiunilor în cazul reţelelor de apă. De asemenea, roboţii mobili ar putea preleva probe de pe terenuri contaminate, unde omul se află în pericol dacă ajunge", a explicat Mătieş. "Şcoala clujeană de mecatronică este lider naţional în domeniu. Am reuşit să impunem o adevărată stare de spirit în această zonă şi asta s-a transmis şi la alte universităţi din ţară", a apreciat Mătieş. Câştigătorii au primit premii în bani şi produse de mecatronică în valoare de câte aproximativ 1.000 de lei.

Clujenii au "învins" 10 centre universitare

Competiţia a reunit peste 120 de participanţi ai celor 11 echipe ale universităţilor de profil din Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Târgovişte. Pe lângă olimpiadă, manifestarea a cuprins Sesiunea de Comunicări Ştiintifice a Studenţilor şi Competiţia oficială de produse şi sisteme mecatronice realizate de studenţi şi elevi. Cea de-a patra ediţie a Zilelor Educaţiei Mecatronice din 2012 va fi găzduită de către UTCN. Mecatronica este un domeniu recent care îmbină mecanica, electronica şi informatica.

 

Comenteaza