România este pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă. Ce soluţii sunt la Cluj VIDEO

România este pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă. Ce soluţii sunt la Cluj VIDEO
300 de bebeluşi se nasc prematur în fiecare an la Clinica "Dominic Stanca" din Cluj-Napoca. România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, cu zece decese la o mie de copii născuţi vii. Clinica din Cluj a primit astăzi un incubator de la Organizaţia "Salvaţi Copiii" şi de la o companie privată.

Anual la Clinica "Dominic Stanca" din Cluj-Napoca se nasc 3.000 de copii, dintre care aproximativ 10% sunt prematuri.

"Anul trecut am înregistrat un număr de 3.000 de naşteri în 2012, iar anul acesta, în primele patru luni ale anului, suntem undeva în jurul cifrei de o mie de naşteri. Probabil că vom totaliza până la finalul anului tot 3.000 de naşteri. Din totalul de copii născuţi în clinică, copii care se nasc sub 37 de săptămâni este de 10%", spune şeful clinicii "Dominic Stanca", Dan Mihu.

În total, Clinica de Ginecologie 2 deţine 15 incubatoare, indispensabile bebeluşilor care s-au născut înainte de termen. Incubatoarele ajută copiii să îşi menţină temperatura corporală şi să se stabilizeze din punct de vedere al respiraţiei şi al inimii.

Spitalul Dominic Stanca a primit astăzi o donaţie în valoare de 10.000 de euro, un incubator care va ajuta la salvarea vieţilor a sute de nou-născuţi.

"Având în vedere rulajul mare de copii pe care noi îi îngrijim aici, 300 de copii în fiecare an necesită pe o perioadă mai mare sau mai mică îngrijirea în incubatoare. Sunt şi situaţii în care poate nu avem întotdeauna incubatoare suficiente motiv pentru care şi acest incubator vine în sprijinul activităţii noastre", explică şeful secţiei de Neonatologie, Ligia Blaga.

Clinica Dominic Stanca a primit ca donaţie de la Organizaţia Salvaţi Copiii şi de la o companie privată un incubator.

"Programul Bun venit pe lume al organizaţiei Salvaţi Copiii a plecat de la statistica îngrijorătoare prin care România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă cu aproape 10 decese la o mie de copii născuţi vii", explică Adina Clapa, coordonatorul programului.

Organizaţia "Salvaţi Copiii" şi-a propus să doteze cu incubatoare 15 maternităţi din România.

Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Călin Fedeleş

Comenteaza