România, în TOP la dotarea cu aeronave de luptă. Cea mai temută dronă din lume este la baza aeriană din Cluj

România, în TOP la dotarea cu aeronave de luptă. Cea mai temută dronă din lume este la baza aeriană din Cluj

Conform unui raport publicat de Flight International, România este se află pe locul 4 la dotarea cu aeronave de luptă, pe flancul estic al NATO. Deţine 17 aeronave F16, alături de MIG uri şi IARuri.

La acestea se vor adăuga şi alte avioane F35 despre care preşedintele României a anunţat că le vom achiziţiona. Pe lângă flota aeriană, bazele NATO de pe teritoriul nostru găzduiesc aeronave de ultimă generaţie care execută misiuni de poliţie aeriană, transportatoare blindate Stryker aduse recent de SUA, drone de ultimă generaţie şi elicoptere.

La baza aeriană de la Câmpia Turzii, pe lângă vehicule Stryker, SUA a adus celebrele drone MQ-9 Reaper. Echipamentele aeriene ghidate de la distanţă au fost folosite la lichidarea liderului iranian Qasem Soleiman.

Aeronava MQ-9 Reaper este un vehicul aerian fără pilot (UAV) capabil să efectueze operaţii de zbor comandate de la distanţă sau autonome, fiind dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forţele Aeriene ale Statelor Unite (USAF).

Personalul care operează aeronava este dispus, de regulă, în facilităţi militare staţionare şi poate să angajeze obiective şi să observe terenul folosind mai mulţi senzori, inclusiv o cameră termografică. Comanda operatorului durează 1,2 secunde pentru a ajunge la dronă printr-o legătură prin satelit. MQ-9 Reaper este echipat cu şase rampe de acroşaj, care pot transporta, fiecare, sute de kilograme. 

Comenteaza