România, pe primul loc în UE în ceea ce priveşte "boala săracului". Situaţia de la Cluj nu este la fel de dramatică VIDEO

România, pe primul loc în UE în ceea ce priveşte
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte "boala săracului". Vorbm de TBC, iar statistica este îngrijorătoare: bolnavii din ţara noastră sunt de 8 ori mai numeroşi decât cei din Europa de Vest. Situaţia de la Cluj nu este la fel de dramatică: depăşim doar de 5 ori media europeană. Aproape 20% dintre românii care se îmbolnăvesc de TBC nu se mai vindecă niciodată.

Statistică tristă pentru România: aici se află un sfert dintre bolnavii de tuberculoză din Europa. În ţara noastră incidenţa cazurilor de TBC este de 82 la 100.000 de locuitori, în timp ce în vestul şi nordul continentului este de cel mult 10. Specialiştii explică aceste cifre prin condiţiile proaste de viaţă din România, dar şi prin faptul că bolnavii nu sunt diagnosticaţi la timp şi apucă să infecteze alte persoane.

"Condiţiile socio-economice, subalimentaţia, stresul, scăderea imunităţii prin diverse mecanisme. În ţările sărace, subdezvoltate principala cauză e subalimentaţia, subnutriţia, stresul poate să fie un factor care să scadă imunitatea", a declarat Vasile Mureşan, director Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie

Clujul este printre judeţele cu un număr mai redus de cazuri de TBC: numai 49 de bolnavi la suta de mii de locuitori, ceva mai mult de jumătate din media naţională. Medicii spun că numărul cazurilor a scăzut continuu în ultimii ani.

"Aceasta se datorează unei campanii şi unei descoperiri mult mai rapide a formelor de tuberculoză. Şi pacienţii cu alte boli care sunt, de exemplu cu diabet, cu medicamente care scad imunitatea, pacienţi cu risc mai crescut trebuie să se adreseze medicului", spune Doina Todea, medic.

Anual, la nivel mondial, peste un milion şi jumătate de oameni îşi pierd viaţa din cauza tuberculozei.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Cristi Rus

Comenteaza