Românii care ar putea fi chemați la luptă în caz de război. Ce se întâmplă dacă refuză

Românii care ar putea fi chemați la luptă în caz de război. Ce se întâmplă dacă refuză

Dacă în țara noastră este decretată starea de război, mobilizare sau asediu, românii ar putea fi chemați în armată.

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, începând cu data de 1 ianuarie 2007, însă, dacă situația o cere, autoritățile pot ridica suspendarea, urmând să înceapă mobilizarea parțială sau totală a forțelor pentru întărirea sistemului de apărare.

În cazul decretării stării de război, mobilizare sau asediu, Ministerul Apărării ar urma să mobilizeze toți rezerviștii, iar serviciul militar va deveni obligatoriu pentru cei care au vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani.

Militarii rezerviști sunt voluntarii cu vârste între 18 și 55 de ani și au contract cu MApN, fiind plătiți cu 30% din soldă în cazul în care stau acasă. Aceștia vor trebui să se prezinte imediat la unitatea militară de care aparțin. În plus, Armata Română ar putea apela la cei care au efectuat stagiul militar înainte ca acesta să fie suspendat.

Care sunt excepțiile și ce riscă cei care refuză

Cei care nu sunt incorporabili sunt cetățenii inapți pentru serviciul medical potrivit baremului medical, personalul hirotonit sau ordinat care aparțin cultelor religioase recunoscute de lege, dar și călugării cu o vechime la mănăstire de ccel puțin doi ani, scrie Adevărul.ro. Sunt scutite de la încorporare și persoanele condamnate la închisoare, cele arestate preventiv sau cele trimise în judecată până la data rămânerii definitive a hotărârii.

Cei care din motive religioase sau de conștiință refuză îndeplinirea serviciului militar sub arme vor îndeplini serviciul alternativ. Astfel, cel încorporat poate refuza portul armei. Refuzul încorporării reprezintă infracțiune și se pedepsește potrivit Codului Penal.

„Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, se arată la articolul 432 din Codul Penal.

Cei care refuză încorporarea, în situația în care țara nu se află în stare de război sau asediu, vor putea fi sancționați cu amendă cuprinsă între 500 și 8.000 de lei.

Comenteaza