"Romanii nu vor trebui sa mai puna vreodata mana pe arma"

"Lumea este satula de violenta", a spus unul dintre militarii in retragere prezenti duminica la "Ziua NATO", de la Cluj.

Romania aniverseaza anul acesta 10 ani de cand este membra cu drepturi depline in NATO. La sarbatoarea de la Cluj dedicata acestui eveniment au participat mai multi militari in retragere, inclusiv veterani de razboi.

ziuadecj.ro a stat de vorba cu unul dintre veterani, colonelul in retragere Constantin Gheorghe. Are 83 de ani, merge pe 84, si a fost 9 luni in razboi, ca elev la scoala militara; a venit la ceremonie imbracat intr-o uniforma fara cusur. Si-a permis doar niste pantofi mai comozi, pentru ca e mult de stat in picioare la aceste evenimente.

L-am intrebat despre importanta aliantei nord-atlantice pe unul care i-a asteptat pe americani in 45, nu in 2004. "I-am asteptat pe americani de la inceput, dar alianta cu ei este buna si acum. Ne da o siguranta in vederea zilei de maine, pentru ca singuri niciodata nu vom putea sa ne asiguram siguranta cetatenilor. Poate exista sau nu pericol, dar armata este datoare sa se pregateasca pentru ce este mai rau", a spus colonelul in retragere.

Veteranul de razboi a vorbit si despre posibilitatea unor conflicte militare in Europa zilelor noastre. "Lumea s-a saturat de violenta. Nu cred ca  romanii vor mai pune mana pe arma. Acum militarii nostri se retrag si din Afganistan", a spus colonelul. I-am amintit de Ucraina: "Situatia se rezolva si acolo politic, nu militar. Cred ca nu vom avea o situatie asemanatoare in Moldova", a comentat batranul militar.

Ceremonia publică dedicată Zilei Alianţei Nord-Atlantice (NATO) a fost organizata la Cluj de Instituţia Prefectului împreună cu Divizia 4 Infanterie "Gemina". Evenimentul s-a desfasurat incepand cu ora 12.15, în Piaţa Avram Iancu.

La eveniment au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai instituţiilor civile şi militare, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere.

România a aderat la NATO la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO.

 

Etichete
Comenteaza