Românii preferă să petreacă Anul Nou acasă, în familie

Românii preferă să petreacă Anul Nou acasă, în familie
Românii sunt destul de tradiţionalişti în ceea ce priveşte locul de petrecere a Revelionului, potrivit rezultatelor unui sondaj, care arată că 60% dintre ei optează pentru propria locuinţă, având alături familia.

Potrivit acestui sondaj, 6 din 10 respondenţi vor fi acasă în noaptea dintre ani şi doar 1% dintre ei petrec Revelionul alături de prieteni.

Bărbaţii români au planuri mai diverse decât femeile cu privire la locul în care vor petrece Revelionul. Pe lângă petrecerea acasă, aceştia le aleg şi pe cele date de prieteni, pe cele la munte şi pe cele în afara ţării.

De cealaltă parte, româncele optează, mai degrabă, pentru un Revelion petrecut acasă.

Doar 4% dintre participanţii la acest sondaj spun că vor ieşi din ţară special pentru a sărbători Revelionul.

În mediul rural, 8 din 10 români optează pentru petrecerea Revelionului acasă, în timp ce 5 din 10 români din mediul urban aleg acest tip de petrecere.

Cum 6 din 10 români nu vor părăsi confortul locuinţei pentru sărbătorirea Revelionului, nu este de mirare că aceştia vor păşi în noul an alături de familie.

Doar 17% dintre români vor petrece împreună cu prietenii, iar o proporţie mai mare a acestora se regăseşte în rândul tinerilor cu vârsta mai mică de 25 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă, românii preferă ca în noaptea dintre ani să fie alături de partenerul de viaţă.

Jumătate dintre români asociază noaptea de Revelion cu familia şi doar 14% se gândesc la distracţie.

Majoritatea românilor vor degusta preparate tradiţionale româneşti (86%), în timp ce 1 din 10 români va opta pentru bucătăria internaţională. Acestora li se vor alătura băuturi alcoolice precum vinul (38%) şi şampania (34%). Există, de asemenea, o categorie de români ce nu va consuma alcool în noaptea dintre ani (31%).

Alegerea modului în care îşi vor petrecere Revelionul este strâns legată de bugetul alocat pentru această ocazie. 46% dintre respondenţi alocă maximum 500 de lei pentru această noapte, iar 19% nu s-au hotărât încă privind suma pe care o vor cheltui. Bărbaţii susţin, într-un procent mai mare decât femeile, că vor aloca mai mult de 500 de lei pentru noaptea dintre ani. Acest buget poate fi explicat şi de o eventuală deplasare a bărbaţilor într-un nou spaţiu de petrecere.

Cei mai mulţi români (58%) nu au superstiţii de Anul nou. Totuşi, pentru a avea noroc tot anul, o parte dintre români poartă culoarea roşie, ţin bani în buzunar/geantă, îşi pun dorinţe la miezul nopţii sau consumă alimente care ar aduce noroc (de exemplu, peşte, struguri).

La sondajul telefonic realizat în luna decembrie, de Cult Market Research, au participat 800 de persoane.

 

Comenteaza