Romii de pe Bulevardul Muncii au lovit cu pietre un copil de 11 ani ca să-i ia banii de pâine

Romii de pe Bulevardul Muncii au lovit cu pietre un copil de 11 ani ca să-i ia banii de pâine
După ce mama băiatului a reclamat cazul la poliţie, aceştia o intimidează pe femeie până şi la serviciu.

Oana Huţanu, o femeie în vârstă de 30 de ani din Cluj-Napoca, mamă a doi copii, de 10 şi 11 ani, este urmărită de o perioadă de vreme de un teribil ghinion: se luptă de trei ani de zile cu soţul său, care o terorizează şi o maltratează de fiecare dată când o întâlneşte, astfel că s-a refugiat, timp de 6 luni, împreună cu copiii, într-un adăpost al victimelor violenţei domestice.

Apoi, printr-un ajutor bănesc obţinut prin chetă publică, graţie presei clujene, aceasta a reuşit să se mute cu chirie, într-un bloc de pe Bdul Muncii, şi să se angajeze la un supermarket din zonă. 

Însă chinurile ei şi ale celor doi copii ai săi, din păcate nu s-au încheiat. Duminică, 6 septembrie, venind seara acasă de la muncă, în jurul orei 21:00, şi având de făcut ordine la domiciliu, l-a rugat pe Ionuţ, fiul ei în vârstă de 11 ani, să meargă până la Abc-ul din faţa blocului ca să cumpere pâine şi alte produse.

„Nu a trecut un minut de când a plecat şi l-am auzit sunând la sonerie insistent. Când i-am deschis, o piatră aruncată de un rom din zonă a lovit uşa, dar alta îl lovise în cap, pe copil, cu un minut în urmă. Apoi, când s-a mai dezmeticit, Ionuţ mi-a spus că 5-6 romi, de vârste diferite, l-au încercuit şi l-au pus în genunchi, obligându-l să le dea cei 17 lei pe care-i dădusem pentru pâine şi alte cumpărături. Copilul a refuzat şi a fugit din mijlocul lor, dar a fost, totuşi, lovit de o piatră", povesteşte, îngrozită, mama copilului.

Intervine în discuţie şi băiatul, elev în clasa a IV-a la o şcoală generală din vecini: „Mi-au zis să le dau banii şi nu i-am dat. M-au trântit pe genunchi şi când am fugit, unul dintre ei a luat o piatră şi m-a lovit cu ea în cap".

Mama băiatului arată mai departe că după 24 de ore copilul a început să se simtă rău, să prezinte ameţeli, astfel că a chemat o ambulanţă, apelând numărul de urgenţă 112. Ionuţ a fost transportat la UPU, după ce la faţa locului au venit şi poliţiştii şi i-au luat Oanei o declaraţie asupra a ce se petrecuse în urmă cu o zi.

Aceasta s-a prezentat miercuri, 9 septembrie, împreună cu băiatul, la IML Cluj pentru a obţine certificat medico-legal pentru Ionuţ, care să-i servească la întocmirea plângerii penale împotriva agresorilor. După ce l-au consultat pe copil, medicii i-au recomandat acestuia 4 zile de îngrijiri medicale.

Femeia spune că lovitura căpătată de copil a fost doar începutul conflictului cu romii de pe Bdul Muncii, fiindcă respectivii o caută acum şi o terorizează, dipuşi fiind în echipe: „O serie mă aşteaptă de la locul de muncă, în faţa blocului de garsoniere unde locuiesc şi o serie în faţa blocului meu, asta pentru că vor să-mi retrag declaraţia, lucru pe care nu am de gând să-l fac."

Femeia e nemulţumită de asemenea şi de activitatea poliţiştilor din zonă şi-mi demonstrează, pe telefon, „forţa" acestora de reacţie: „De pildă, ieri seară, am chemat poliţia la 20:30 ca să ia măsuri împotriva lor, fiindcă mă agresaseră pe drum, iar poliţia a venit la 22:35, când nu mai era ţipenie de rom în faţa blocului meu. Ba, mai mult, m-au sfătuit să stau închisă în casă şi să nu ies afară. Atunci, întreb eu, cine să se mai ducă la serviciu şi să aducă pâine pentru copii?" întreabă Oana, retoric.

Femeia spune că va depune chiar astăzi (n.r. - miercuri, 9 septembrie) plângere penală împotriva romilor, la Secţia 7 de poliţie, pentru lovire şi alte violenţe - în cazul băiatului şi pentru hărţuire - în cazul său.

Comenteaza