Romul, miza pariului între Ceauşescu şi Fidel Castro

Romul, miza pariului între Ceauşescu şi Fidel Castro
Ambasadorul Vasile Dan şi-a lansat ieri, la Cluj, o carte despre cariera sa diplomatică, în care dezvăluie amănunte picante din viaţa şefilor de stat.
Nicolae Ceauşescu a cheltuit o grămadă de bani pentru a câştiga un butoi de rom pariat cu Fidel Castro, Augusto Pinochet era cam afemeiat, românii n-au ştaif ca naţie. Sunt doar câteva dintre dezvăluirile publicate de ambasadorul Vasile Dan într-un volum de memorii despre cariera sa diplomatică de peste 30 de ani. “Însemnările nonconformiste ale unui diplomat”, tipărit de Casa Cărţii de Ştiinţă, a fost lansat ieri, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.

Autorul respectă codul profesional, care presupune discreţie şi atenţie în afirmaţii, dar reuşeşte să contureze un portret semnificativ al unor personalităţi politice ale lumii sau un peisaj interesant al statelor sud-americane în care a funcţionat. Întâmplările povestite de ambasadorul român par uneori incredibile, iar alteori provoacă râsul. În anii ’70, în Cuba, ca să mănânci o friptură la restaurant, trebuia să ai o... programare anterioară, altfel localul nu se putea aproviziona cu carne. Tot acolo, oamenii nu-şi înlocuiau capacele pierdute ale rezervoarelor de la maşini, pentru că “asistenţa” economică rusească le dădea senzaţia de belşug, aşa că la fiecare pornire benzina ţâşnea din rezervoare. În România, unde Vasile Dan a fost, o perioadă, şef al protocolului în Ministerul de Externe, au avut loc altfel de ciudăţenii. Vicepreşedintele Uruguay-ului a aşteptat o jumătate de oră ca să fie primit de prim-ministrul român, la o întâlnire oficială, pentru că şeful guvernului nu venise încă la birou! Autorul nu scrie despre cine este vorba, dar, cu puţin simţ detectivistic, cititorul poate afla singur.

Diverse personalităţi, persoane sau personaje publice apar în memoriile ambasadorului Dan. Aflat în Cuba, în 1973, Ceauşescu a pariat pe un butoi de rom cu Fidel Castro că românii pot obţine o recoltă-record de porumb într-o zonă a Cubei. A şi câştigat pariul, după doi ani, dar cu banii cheltuiţi putea să-şi cumpere câteva zeci de butoaie, observă autorul. Vasile Dan a fost traducătorul preşedintelui român timp de peste doi ani. “Ceauşescu mi-a rămas în amintire ca un tip coleric, care se străduia mereu să pară puternic, mai ales în faţa familiei sale. Era un bărbat cu foarte multe slăbiciuni”, a dezvăluit diplomatul. În schimb, pe Fidel Castro îl vede ca pe un “intelectual adevărat”, cu priză la mase, capabil să ţină discursuri de ore întregi, presărându-le cu anecdote şi schimbări bruşte de ritm, ca să păstreze atenţia publicului. La lansarea de ieri, Vasile Dan a divulgat şi un detaliu picant din biografia dictatorului chilian Augusto Pinochet. Renumit pentru slăbiciunea sa faţă de femei, Pinochet şi-a angajat un medic român ca să-l menţină “în putere” cu tratamentele Anei Aslan.

Volumul ambasadorului Vasile Dan include însemnări spectaculoase despre statele în care şi-a derulat activitatea, fie că este vorba despre note de călătorie sau observaţii despre moravurile şi obiceiurile locale, dar conţine şi accente acute despre România şi lucrurile care se petrec aici. Andrei Pleşu, a remarcat foarte net Vasile Dan, este singurul ministru de externe român cu anvergură internaţională. Eticheta diplomatică este neglijată în România, ceea ce ne aduce prejudicii de imagine, iar coeziunea naţională lipseşte. Diplomatul a deplâns cele două ceremonii desfăşurate la intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, “doar pentru că primii doi oameni din stat nu se înţelegeau”.

Ardelean... din Ferentari

Ambasadorul Vasile Dan s-a născut în cartierul bucureştean Ferentari, din părinţi de loc din preajma Clujului. A absolvit Facultatea de Drept şi cursurile postuniversitare de Relaţii Internaţionale ale Ministerului de Externe. A intrat în diplomaţie în 1966, parcurgând toate rangurile, de la ataşat la ambasador, într-o activitate de peste 30 de ani. A fost ambasador al României în Cuba, Spania, Chile, Mexic şi în alte state latino-americane, dar a lucrat şi ca jurnalist la Radio România. A primit mai multe decoraţii de stat sud-americane şi este Doctor Honoris Causa al Academiei Mexicane de Drept Internaţional.

Etichete
Comenteaza