Rusia anunţă că a găsit la Azovstal 152 de cadavre

Rusia anunţă că a găsit la Azovstal 152 de cadavre

Rusia a anunțat că va preda în curând Ucrainei corpurile neînsufleţite a 152 de combatanţi ucraineni găsite într-o "dubă izotermă" pe teritoriul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol.

"În duba al cărei sistem de refrigerare nu funcţiona erau depozitate 152 de cadavre", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov , citat de EFE şi DPA.

Konaşenkov susţine că geniştii ruşi ar fi descoperit mine plasate sub cadavrele soldaţilor ucraineni, cu o încărcătură explozivă "capabilă să distrugă toate cadavrele din dubă".

Informaţia respectivă este preluată ca atare de agenţiile de presă menţionate, care în condiţiile actuale de război nu au posibilitatea de a o verifica din surse independente.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a asigurat că "în curând" partea rusă va preda cadavrele găsite reprezentanţilor Ucrainei, scrie Agerpres.

Rusia a anunţat la 20 mai capitularea completă a apărătorilor de la combinatul Azovstal din Mariupol după ce alţi 531 de luptători, baricadaţi în buncărele din oţelărie, care au opus rezistenţă timp de aproape două luni, au ieşit la suprafaţă şi s-au predat trupelor ruse.

În total, potrivit Moscovei, între 15 şi 20 mai s-au predat 2.439 de combatanţi, majoritatea membri ai batalionului naţionalist Azov, care de altfel este încadrat în Garda Naţională ucraineană şi este subordonat Ministerului ucrainean de Interne.

Liderul "republicii populare" autoproclamate Doneţk, Denis Puşilin, a declarat marţi că un proces al combatanţilor ucraineni care s-au predat va începe "în viitorul apropiat" cu participarea "organizaţiilor internaţionale şi reprezentanţilor altor ţări, inclusiv din ţări occidentale", fără să le numească.

Unii dintre combatanţi, a declarat Puşilin, ar putea fi condamnaţi la "pedeapsa maximă" pentru "viol, tortură şi uciderea de civili" în Donbas, potrivit EFE.

Denis Puşilin este cunoscut în Rusia mai mult ca un escroc pentru implicarea într-un jocul de tip piramidal 'MMM' iniţiat în prima decadă a anilor '90 ai secolului trecut de omul de afaceri rus Serghei Mavrodi, conform media ruse.

Un purtător de cuvânt al miliţiilor proruse din Doneţk a declarat luni că unele dintre crimele atribuite combatanţilor batalionului Azov sunt pedepsite în autoproclamata republică cu "pedeapsa capitală".

Până în prezent, Kievul a declarat că speră să se poată efectua un schimb de prizonieri pentru a-i recupera pe combatanţii de la Azovstal.

Comenteaza