Video Rusia se laudă cum folosește în război modelul de dronă care a căzut la 100 de km de Cluj. Dîncu zicea că e „o jucărie”

Rusia se laudă cum folosește în război modelul de dronă care a căzut la 100 de km de Cluj. Dîncu zicea că e „o jucărie”

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, zicea că e „o jucărie de dronă” cea care a căzut la 100 de km de Cluj, însă ruşii se laudă că adună informaţii preţioase cu Aeronava fără pilot Orlan-10 în războiul cu Ucraina. 

Aeronava fără pilot Orlan-10 este una dintre tipurile de drone pe care Rusia se bazează în războiul din Ucraina, același model de dronă prăbușindu-se în România în urmă cu câteva săptămâni, când autoritățile de la noi ziceau că e doar „un aeromodel”. Pe deasupra, ministrul Apărării Vasile Dâncu zicea că era „o jucărie de dronă” și că „era veche”.

Ministrul Dîncu a declarat atunci când drona rusească a căzut pe teritoriul României, într-un sat din Bistrita, că nu exclude ipoteza să fie vorba despre o manevră a Rusiei în războiul hibrid pe care îl duce și prin care încearcă să producă panică în populație, să descurajeze țările vecine Ucrainei să-i acorde ajutor.

Însă Ministerul rus al Apărării a făcut un film de prezentare pentru drona multifuncțională Orlan-10, folosită în „operațiunea militară specială” din Ucraina în special pentru culegerea de informații, transmite hotnews.ro

„În timpul operațiunilor de luptă, echipajele Orlan-10, în ciuda interferențelor electronice ale inamicului, desfășoară zboruri de recunoaștere la nivel tactic pentru coordonarea acțiunilor între diferite tipuri de echipament militar și armament”, se arată în descrierea clipului.

Dronele Orlan-10 sunt folosite pentru identificarea și categorisirea țintelor, fiind echipate cu instrumente optice și în spectrul radiației termice. „Echipajele înregistrează constant și retransmit pozițiile forțelor armate ucrainene. Inamicul se ascunde în zone civile, folosindu-le drept „scuturi umane”, poziții de luptă în zone rezidențiale”, susține ministerul rus al Apărării.

Comenteaza