“Un transplant înseamnă o nouă viaţă” – acestea au fost cuvintele care au stat pe buzele majorităţii persoanelor prezente la Ziua Recunoştinţei pentru Transplant, organizată de Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj. Anual, la Cluj, sunt realizate peste 120 de transplanturi de rinichi.
La evenimentul care l-a avut în prim-plan pe medicul Mihai Lucan, şeful ICUTR Cluj, au fost prezenţi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, coordonatorul naţional de transplant – medicul Victor Zota, precum şi Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. 1251 - acesta este numărul de transplanturi efectuate la ICUTR Cluj încă de la înfiinţarea institutului, în 1991.
“Centrul de Transplant din Transilvania, din Cluj, a ajuns la un echivalent cu transplantul din ţările dezvoltate ale Europei. S-a ajuns la o situaţie inversă faţă de până acum doi ani, în care 79,1% dintre donatori sunt donatori în moarte cerebrală. Ne-am hotărât ca pentru acele familii îndurerate care, într-un moment de grea cumpănă, au făcut un gest dumnezeiesc şi au fost de acord să ajute un necunoscut numai pentru raţiunea în sine de a ajuta să organizăm Ziua Recunoştinţei”, a declarat Mihai Lucan.
în medie, la ICUTR Cluj sunt realizate anual peste 120 de transplanturi. “ICUTR este cel mai performant centru de transplant din toată zona”, a explicat Mihai Lucan. Doctorul, împreună cu Victor Zota, a plantat un pom în parcul din spatele Teatrului Naţional pentru a comemora persoanele aflate în moarte cerebrală şi ale căror organe au fost donate pentru a salva noi vieţi.
Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a ţinut să atragă atenţia asupra importanţei donării de organe în România. “Bugetul pe transplant nu a scăzut şi cred că nu va scădea nici în anii următori pentru că atât în România, cât şi la nivel european, transplantul este o prioritate. Noi avem o Agenţie Naţională de Transplant, care este foarte bine văzută pe plan european, are profesionişti în această agenţie şi cred că trendul va fi ascendent în viitor”, a declarat Cseke.
Ministrul a adăugat că trei din zece români sunt de acord să le fie prelevate organele după moarte în vederea transplantării. “119 este cifra celor care au făcut, încă în viaţă fiind, gestul nobil de a renunţa la un rinichi sau la o parte din ficat pentru un transplant. Ei sunt cei care le-au dat o nouă şansă altora. 42 este cifra donatorilor multipli de anul trecut printr-un acord tacit al aparţinătorilor. Este un gest enorm de dureros, dovedind o mărinimie enormă”, a precizat ministrul.
în cadrul evenimentului a rulat şi un film realizat cu câteva dintre cazurile cele mai emoţionante de transplanturi realizate la ICUTR Cluj, dar şi cu familiile îndurerate care au hotărât să doneze organele copiilor sau ale părinţilor pentru a salva alte vieţi. Oamenii au mai asistat şi la un program artistic susţinut de Nicu Alifantis, Dorel Vişan, Alexandru Andrieş şi Dumitru Fărcaş.
A donat organele fiicei sale
Una dintre persoanele prezente la Teatrul Naţional a fost orădeanul Traian Gogan. Omul, în vârstă de 75 de ani, a fost unul dintre cei care au reuşit să treacă peste durerea decesului unei rude apropiate, salvând, astfel, alte persoane.
“Fiica mea a făcut un atac cerebral şi noi am fost de acord să salvăm alte vieţi. Mi-a fost foarte greu să donez organele ei. Aş fi vrut să ştiu cine au fost cei care au primit de la ea. Am donat doi rinichi şi ficatul ei. Am salvat trei oameni. în 8 august anul trecut a murit, şi în 8 august am înmormântat-o. Avea 46 de ani”, a povestit bătrânul, care a fost însoţit la eveniment de ginerele şi nepotul său.
Lucan, membru al Academiei Române?
“Aş fi fericit dacă în timpul mandatului meu, adică în următorii doi-trei ani, aş putea anunţa primirea profesorului Mihai Lucan ca membru al Academiei Române. Profesorul Mihai Lucan este un candidat redutabil pentru această calitate. Se află pe lista de candidaţi ai Academiei Române şi doar numărul limitat de locuri a făcut să nu fie încă printre membrii noştri”, a declarat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.