Salvatori montani din toată țara, în Cheile Turzii pentru un nou stagiu de pregătire

Salvatori montani din toată țara, în Cheile Turzii pentru un nou stagiu de pregătire

În arealul Cheilor Turzii se desfășoară, începând de luni, 10 iunie 2024, cea de-a doua ediție a stagiului de pregătire pentru salvatorii montani din toată țara, cu tematica salvarea din mari pereți.

Organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și de Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, instituție de interes județean subordonată Consiliului Județean Cluj, stagiul se află la cea de-a doua ediție, însă succesul modulului pilot de anul trecut a dus la dublarea numărului de participanți în acest an. De aceea, organizatorii au decis realizarea a două module identice, săptămâna aceasta și săptămâna viitoare, pentru a-i cuprinde pe toți salvatorii montani care și-au manifestat intenția de a participa la perfecționare.

"Organizarea de către Salvamont a acestui stagiu de salvare, este mai mult decât benefică. Exercițiile de acest tip sunt extrem de utile și se traduc în intervenții eficiente și precise, în beneficiul celor ce iubesc muntele și timpul petrecut în natură", spune Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Stagiul are două mari capitole: salvarea din pereții înalți și salvarea accidentaților din traseele de Via Ferrata. Tematica aleasă de către instructorii din cadrul Școlii Naționale Salvamont pentru stagiu cuprinde:

  • salvarea  din  perete  la o  singură lansare - acces, amaraje, dispunerea  tărgii și preluarea victimei, lansare, elevare cu un singur salvator sau doi salvatori dispuși pe bucla reglabilă;
  • salvarea  din  pereți  mari (cu mai multe lungimi de coardă) - acces, acordare prim ajutor, transport pe verticală, realizarea amarajelor și preluarea tărgii în verticală în regrupări intermediare; elemente particulare necesare traversării  pe verticală sau salvarea din "negativ'' și realizarea liniilor independente pe verticală în retragerea salvatorilor la acțiuni de salvare;
  • salvarea din traseele de Via Ferrata - acces, acordare prim ajutor, transport accidentat  de pe  traseele  de via  ferrata; elemente particulare în cazul mai  multor  victime și retragerea acestora din liniile de Via Ferrata.

La stagiile din Cheile Turzii participă circa 50 de salvatori montani din toată țara, coordonați de 12 instructori ai Școlii Naționale Salvamont.

Comenteaza