Sancţiuni aspre pentru taximetriştii clujeni

Sancţiuni aspre pentru taximetriştii clujeni
Câteva controale de amploare ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj în rândul firmelor de taximetrie din municipiu au scos la iveală un număr foarte mare de abateri de la legislaţia muncii.

Controalele au fost demarate în urma unor date primite de la Serviciu de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Cluj din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Reprezentanţii taximetriştilor susţin că amenzile sunt nejustificate, întrucât Codul Muncii nu este armonizat cu Legea taximetriei, iar specificul meseriei impune anumite excepţii de la regulile generale.

"În perioada martie-aprilie 2001 am efectuat 127 de controale la persoane fizice şi juridice care efectuează activităţi de taximetrie, peste jumătate din totalul celor care funcţionează la Cluj", a precizat Emilian Roşca, inspector-şef al ITM Cluj. "A fost una dintre cele mai ample acţiuni pe care le-am efectual. Datorită volatilităţii activităţii verificate, i-am implicat pe aproape toţi inspectorii noştri, am avut parte de sprijinul Poliţiei Rutiere şi al Primăriei Cluj-Napoca", a adăugat Roşca.

Din cei 629 de angajaţi controlaţi, 50 au fost depistaţi fără forme legale de muncă, în cadrul a 26 de firme. Au fost sancţionaţi 104 angajatori. Din totalul amenzilor, 147.000 de lei au fost aplicate pentru munca la negru şi 102.500 de lei pentru alte încălcări ale legislaţiei muncii. "Dacă vorbim de ore lucrate peste program, în sărbători legale sau noaptea, cea mai bună expresie este «fără număr». Pe lângă asta, mulţi încheiaseră contracte individuale de muncă pe care era prevăzut că se lucrează două ore pe zi şi era evident că se prestau mai multe zilnic", a precizat inspectorul-şef. "Este binecunoscut faptul că la taxi informaţia circulă foarte rapid. De când am început controalele, au fost înregistrate 274 de contracte de muncă pentru taximetrişti. Dacă la începutul controalelor erau 863 de contracte de muncă pe activităţi de taximetrie la nivelul municipiului Cluj-Napoca, la final erau 1.137", a precizat Emilian Roşca.

2.600 de autorizaţii în Cluj-Napoca

La nivelul municipiului sunt în prezent aproximativ 2.600 de autorizaţii de funcţionare pentru taximetrie, potrivit Oanei Buzatu, purtătoarea de cuvânt a primăriei clujene. "Sunt mai multe decât prevede legea, mai exact de un taximetru la mia de locuitori, însă atunci când aceasta a intrat în vigoare numărul lor era deja prea mare şi nu puteam să retragem autorizaţiile. Nu s-au mai dat altele noi din 2005", a precizat Buzatu.

 

 

Comenteaza