Săptămâna revoltei studenţeşti, cu slănină şi zacuscă

Săptămâna revoltei studenţeşti, cu slănină şi zacuscă
Grevă japoneză, pancarte atârnate de geamurile căminelor, zacuscă şi slănină trimise ministrului Funeriu şi un “marş creativ” în centrul Clujului sunt câteva dintre “ameninţările” studenţilor clujeni la adresa Ministerului Educaţiei.

Acţiunile au fost iniţiate de ANOSR (Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România) în semn de protest faţă de slaba reprezentare pe care o au în conducerea universităţilor. "Legea spune clar că ar trebui să avem 25% studenţi în consiliile de administraţie ale facultăţilor şi tot atâta reprezentare la alegerea rectorului. În toate marile universităţi ale ţării, studenţii reprezintă sub 10% din aceste consilii", a explicat Nicoleta Straton, preşedinta Organizaţiei Studenţeşti a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).

Dacă ieri liderii organizaţiilor clujene din ANOSR au purtat banderole albe pe care au scris "protestatar" şi au anunţat grevă japoneză, astăzi gestul va fi împărtăşit de studenţii de prin campusuri. Miercuri, protestatarii vor atârna la geamurile căminelor, universităţilor şi ale cantinei din Hasdeu pancarte confecţionate din cearceafuri cu mesaje ca "Drepturile studenţilor nu sunt negociabile". Chiriaşii Căminului XVI vor alcătui, în aceeaşi seară, un "25%" dintre luminile din camere. "Joi, fiecare organizaţie studenţească din Cluj îi va trimite ministrului Funeriu un colet cu zacuscă, slană, murături, ca simbol al condiţiei sociale a studentului român, pe care dânsul nu a încercat-o", a anunţat Bogdan Moldovan, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţeşti din Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (FAS-USAMV ) Cluj.

"Toate acţiunile au ca scop obţinerea unui răspuns clar din partea Ministrului Educaţiei. Singura poziţie oficială la cererea noastră a fost postată pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării după ce ANOSR a făcut un flash mob la Galaţi în 17 februarie. Ministrul a dat atunci un răspuns în care a manipulat opinia publică şi a discreditat mişcarea studenţească şi imaginea ANOSR", a spus Delia Gologan, preşedinta Organizaţiei Studenţilor Farmacişti din Cluj. Astfel, dacă cei vizaţi nu vor da un răspuns pe placul studenţilor, pentru vineri este pregătit un "marş creativ la Casa de Cultură a Studenţilor (CCS)", la care se preconizează participarea a peste 2.000 de tineri. Protestul va continua apoi cu o mişcare la nivel naţional, un protest în capitală programat pentru luni, 7 martie, la care vor lua parte şi membrii organizaţiilor studenţeşti clujene.

 

Comenteaza