Update Video Scandal cu protestatari la Ziua Jandarmeriei, în Parcul Central din Cluj

Scandal cu protestatari la Ziua Jandarmeriei, în Parcul Central din Cluj

Banner-ul pe care l-au adus, miercuri, clujenii veniţi să protesteze în Parcul Central, de Ziua Jandarmeriei, ar fi fost confiscat de către jandarmi.

UPDATE: În conformitate cu art.26, alin.1, lit.g din Legea 60/1991, este interzisă participarea la contramanifestații, iar săvârșirea acestei fapte se pedepsește. În cazul de astăzi, Jandarmeria Cluj desfășura o manifestație publică declarată, iar două persoane au folosit acest prilej pentru a transmite mesaje ostile. Pentru această faptă, au fost aplicate două avertismente.

UPDATE: Clujeanul Daniel Giurcă a vrut să afişeze, miercuri, un banner cu mesajul „În An Centenar, Jandarmeria Română a reprimat brutal protestul paşnic a 100.000 de cetăţeni. Să vă fie ruşine!” în Parcul Mare din Cluj-Napoca, unde se desfăşurau manifestările cu ocazia Zilei Jandarmeriei.

În momentul în care a încercat să desfăşoare bannerul a fost întrerupt de mai mulţi jandarmi care i-au luat bannerul din mână şi l-au legitimat, relatează Mediafax.

O altă persoană, Cornel Vâlcu, i s-a alăturat lui Daniel Giurcă şi a sunat la 112 reclamând furtul bannerului de către jandarmi, dar a fost şi el legitimat de jandarmi.

„Este un abuz, este cenzură. Am vrut doar să afişez un banner care putea fi luat în seamă de oameni sau nu. Mesajul nu conţinea nicio minciună şi nici injurii. «Să vă fie ruşine» nu are nimic înjurios”, a spus Giurcă.

Jandarmii au spus că cei doi au fost legitimaţi pentru încălcarea Legii nr. 60, a adunărilor publice, deoarece organizatorul manifestării, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Cluj, a solicitat îndepărtarea bannerului din zonă.

_____________________________________

Oamenii spun că au venit să protesteze de Ziua Jandarmeriei, fiind revoltaţi de felul în care au acţionat jandarmii la mitingul Diasporei, din Piaţa Victoriei, din 10 august 2018.

Conform jandarmilor care i-au legitimat pe protestatari, potrivit Legii 60, art. 13, organizatorul manifestării poate cere ca banner-ul să nu fie afişat. Jandarmii spun că mesajul de pe banner ar afecta imaginea Jandarmeriei Române. 

După ce jandarmii le-au confiscat banner-ul, protestatarii au sunat la 112, pentru a alerta poliţia. Clujenii au cerut poliţiştior sosiţi la faţa locului să facă demersuri pentru a li se înapoia banner-ul. 

Comenteaza