Scandal în Floreşti: aceleaşi apartamente, vândute de două ori

Scandal în Floreşti: aceleaşi apartamente, vândute de două ori
15 familii de tineri se luptă în justiţie pentru a-şi păstra locuinţele noi, în care abia s-au mutat, după ce au aflat că sunt ipotecate de alţi cumpărători.

Tinerii locuiesc de circa o jumătate de an într-unul din cele trei blocuri finalizate din ansamblul de pe strada Teilor din Floreşti, cunoscut în localitate sub denumirea "Luxembourg". În luna ianuarie, ei au depus cerere de intervenţie într-un dosar aflat pe rolul instanţei, în care patru cetăţeni străini solicită aceluiaşi constructor, Ovidiu Suciaghi, predarea apartamentelor locuite deja. Cetăţenii străini invocă antecontracte de vânzare-cumpărare şi un contract de împrumut de 207.000 euro acordaţi constructorului.

Cei 15 tineri care au depus cerere de intervenţie la dosarul dintre constructor şi ceilalţi pretendenţi la apartamente locuiesc în imobil, dar nu deţin cărţi funciare pe numele lor. Astfel, ei au solicitat instanţei "obligarea pârâtului (Ovidiu Suciaghi - n. red.) la încheierea contractelor autentice de vânzare-cumpărare". Constructorul le-a predat locuinţele în mai 2010, la stadiu semifinisat, tinerii precizând în acţiunea lor că au efectuat lucrări pentru a face posibilă locuirea şi au încheiat contracte cu furnizorii de utilităţi pe numele lor. Numai că au avut surpriza să descopere că patru cetăţeni străini, Liron Blank, Baila Garcia, Gadi Barash şi Amir Barnea, se judecă cu constructorul Ovidiu Suciaghi, căruia îi cer emiterea actelor de intabulare şi predarea posesiei pentru aceleaşi apartamente.

"Dorim conservarea drepturilor noastre care ar putea fi compromise prin rezultatul judecăţii", au afirmat locatarii. În dosar şi-a prezentat poziţia şi vânzătorul apartamentelor, Ovidiu Suciaghi. El recunoaşte că a încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare atât cu tinerii, cât şi cu cetăţenii străini pentru aceleaşi locuinţe, dar spune că ulterior a reziliat antecontractele celor din urmă şi le-a convertit în contracte de împrumut. În baza contractului de împrumut de 207.000 euro, Liron Blank a obţinut notarea în cartea funciară a ipotecii de rang 1 şi a interdicţiei de înstrăinare a dreptului de proprietate asupra apartamentelor. Suciaghi a adăugat că este de acord cu cererea de intervenţie a locatarilor, pe care îi consideră de bună-credinţă, spre deosebire de primii reclamanţi. Mai mult, Suchiaghi a menţionat că banii primiţi de la tineri au fost viraţi cetăţenilor străini în baza contractelor de împrumut. Instanţa comercială urmează să judece dosarul în data de 15 aprilie.

Taxe mari pentru a-şi apăra drepturile

În lupta lor pentru a-şi păstra locuinţele, tinerii locatari din ansamblul "Luxembourg", cu vârste cuprinse între 24 şi 32 de ani, au solicitat instanţei acordarea de "ajutor public judiciar" la plata taxelor judiciare de timbru, care sunt destul de piperate. Instanţa a calculat pentru acţiunea pe fond, considerată cerere de prestaţie tabulară, taxe variind între 3.000 şi 6.000 de lei în funcţie de valoarea fiecărui apartament. "Solicit scutirea de la plata taxei, aceasta constituind o piedică în exercitarea drepturilor mele legitime în instanţă", a precizat în cererea depusă la dosar un cumpărător. În funcţie de venituri, fiecare familie a cerut ori scutirea de la plata taxei, ori eşalonarea plăţii. Unii au primit deja hotărâri de eşalonare pe 14 sau 15 luni, iar ceilalţi încă aşteaptă verdictul, fiind nevoiţi să mai depună acte doveditoare privind veniturile la dosar.

 

Comenteaza