Scandal la Şcoala Emil Isac: angajaţii contestă demiterea fostei directoare

Scandal la Şcoala Emil Isac: angajaţii contestă demiterea fostei directoare
Demiterea directoarei Livia Ciobanu a stârnit nemulţumiri în rândul angajaţilor unităţii de învăţământ. Acesta acuză Inspectoratul Şcolar că ar fi luat o hotărâre ilegală.

Mai mulţi angajaţi, dar şi părinţi de la Şcoala cu clasele I-VIII Emil Isac din cartierul Dâmbu Rotund protestează împotriva demiterii fostei directoare a instituţiei de învăţământ. Aceştia cred că decizia luată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj nu este legală şi nu înţeleg motivele pentru care directoarea a fost demisă. Pe de altă parte, conducerea ISJ susţine că are dreptul de a numi un alt director până la organizarea concursurilor pentru funcţiile de directori de şcoli care vor avea loc în luna octombrie.

„În Şcoala Emil Isac s-a numit un nou director în mod ilegal. E un director pe care nimeni nu îl doreşte", a declarat Loredana Mariş, angajată a unităţii de învăţământ. Aceasta, împreună cu mai mulţi colegi, a făcut o cerere către ISJ Cluj prin care cere prelungirea delegaţiei fostei directoare a şcolii, Livia Ciobanu. „Numirea noului director s-a făcut începând de azi şi, conform legii, până s-ar face concurs ar trebui un interimar din şcoală. Noua directoare a condus o şcoală din Floreşti. Doamna Ciobanu a fost directoare 18 ani şi mai are un an până la pensionare. Noi avem o listă cu 39 de semnături ale tuturor colegilor şi ale unor părinţi prin care cerem ISJ ca doamna Ciobanu să rămână în funcţie", a declarat Mariş.

Livia Ciobanu, fosta directoare a şcolii, susţine că a fost suprinsă de demiterea sa. „Eu, vineri după amiaza, am fost sunată de la ISJ şi mi s-a spus că voi fi demisă şi că luni trebuie să convoc Consiliul Profesoral pentru că altcineva va fi numit în locul meu. Astăzi (ieri- n.red), la şcoală s-a prezentat o doamnă inspectoare cu noua directoare, Lucia Bradea", a spus Ciobanu. Ea a dat concurs pentru funcţia de director în anul 2006, iar din 2010, de când i-a expirat mandatul, a fost numită ca directoare, în fiecare an, prin delegaţie de către ISJ. „Toţi directorii au fost cu delegaţi şi ni se prelungea mandatul câte un an pentru că urma să se organizeze concurs. Noua Lege a educaţiei spune că directorul este ales de către Consiliul de Administraţie al şcolii", a adăugat Ciobanu.

Ea se laudă cu realizările sale din cei 18 ani în care a fost director. Astfel, Ciobanu susţine că, anul trecut, a dat în folosinţă un nou corp de clădire pentru şcoală. „Am cinci proiecte Socrates de colaborare cu şcoli din străinătate încheiate, suntem şcoală inclusă în proiectul Must, privind performanţa în matematică, avem un elev care a luat locul II la olimpiada naţională de biologie şi avem sponsorizări de la Lions Danemarca şi le oferim masă gratuită unor copii fără posibilităţi", a precizat fosta directoare.

Pe de altă parte, Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj, susţine că decizia luată este una corectă, urmând ca un concurs pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct să fie organizat, în fiecare şcoală, în luna octombrie. În această săptămână, urmează ca ISJ să decidă schimbarea mai multor directori de şcoli până în octombrie. „La propunerea colegilor din ISJ am schimbat câţiva directori. Este vorba de directori unde lucrurile în şcoli au stagnat sau care au avut rezultate proaste de la bacalaureat. Fiecare dintre ei zice că are dreptate. De exemplu, am schimbat directorul de la Grupul Şcolar Alexandru Borza pentru că aveau rezultate catastrofale la bacalaureat. Vor fi schimbaţi 5-6% dintre directori", a declarat Valentin Cuibus.

Conform acestuia, unii directori vor fi schimbaţi în şcoli ca urmare a pensionării, iar alţii pentru că şi-au dat demisia. În ceea ce priveşte situaţia de la Şcoala Emil Isac, el a explicat că numirea unui nou director nu este ilegală. „În luna octombrie se va organiza concurs la care poate participa şi fosta directoare. Nu este ilegală decizia. Fiecare decizie privind numirea directorilor cât nu este concurs se face de ISJ, iar propunerea se validează. Această numire este valabilă până la organizarea concursului pe post, dar nu mai târziu de 31 august anul viitor", a precizat Cuibus.

 

Comenteaza