Scandal la examenul pentru avocatură

Scandal la examenul pentru avocatură
Candidaţii respinşi la examenul de intrare în avocatură nu au putut contesta rezultatele decât după intervenţia conducerii Baroului Cluj.

Iniţial, candidaţii au fost anunţaţi de Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (INPPA) că pot depune contestaţiile doar la Bucureşti, fie personal, timp de patru ore sâmbătă, fie prin fax până duminică seara. Numai că fax-ul nu a funcţionat.

Rezultatele la proba scrisă din cadrul examinării pentru primirea în avocatură au fost afişate vineri, iar pe site-ul INPPA şi pe cel al Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) a fost publicat un anunţ potrivit căruia "contestaţiile TIP se depun la secretariatul INPPA în termen de 48 de ore de la publicarea rezultatelor, situat în Bucureşti, Calea Văcăreşti nr. 185 (incinta Universităţii Nicolae Titulescu), et.2, cam. 71 (sâmbătă 5 noiembrie, între orele 10:00 şi 14:00) şi prin fax la numărul 021/330.12.97 până la data de 6 noiembrie 2011, ora 20:30". Candidaţii de la centrul de examinare din Cluj au constatat cu surprindere sâmbătă că nu răspunde nimeni la numărul de fax anunţat. "Nu se poate să pui ca zile de depunere a contestaţiilor sâmbătă şi duminică, când nu se lucrează. Din cauza distanţei mari între Cluj şi Bucureşti, am vrut să trimit contestaţia pe fax, dar am încercat două ore şi nu merge", ne-a spus un candidat, care a dorit să rămână anonim.

Din cauza numeroaselor reclamaţii, conducerea Baroului Cluj a luat legătura cu INPPA în cursul zilei de sâmbătă, astfel că până seara pe site-ul INPPA Cluj a apărut un nou anunţ: "La centrul de examen Cluj contestaţiile se depun la secretariatul Baroului Cluj duminică, 6 noiembrie 2011, între orele 18:00 şi 20:00, situat în Cluj-Napoca, pe str. Pavel Roşca nr. 4, ap. 15 sau pe mail". "Dacă nu ne agitam şi nu se făcea modificarea, candidaţii respinşi din raza centrului examinare Cluj erau în imposibilitatea să conteste rezultatele", a spus avocata Luiza Buduşan, membră în Consiliul Baroului Cluj. Secretara INPPA Cluj, Diana Galoş, cea care a preluat ieri seară contestaţiile, spune că astfel s-a dat posibilitatea tuturor candidaţilor respinşi să depună contestaţii.

"Două ore este timp suficient pentru a înregistra contestaţiile, plus că se pot depune cu încredere şi pe e-mail, căci eu trimit înapoi confirmare de primire. Am primit şi poza cu o contestaţie pe e-mail", a spus Galoş. În raza centrului de examinare Cluj au fost 44 de candidaţi respinşi, din totalul de 102 care s-au prezentat la proba scrisă pentru a deveni avocat stagiar, iar cei 22 de jurişti cu experienţă de cel puţin 10 ani care au dat examen pentru a fi primiţi în profesia de avocat definitiv au fost respinşi toţi.

 

Comenteaza