Scandal la UBB: studenţii acuză fraude la alegerile pentru Senat

Scandal la UBB: studenţii acuză fraude la alegerile pentru Senat
O serie de încălcări flagrante ale Legii educaţiei şi Cartei Universităţii Babeş-Bolyai ar fi avut loc în timpul alegerii studenţilor în Senat, reclamă un grup de studenţi şi cadre didactice.

Reclamanţii au depus contestaţii, urmează să ceară o anchetă din partea Ministerului Educaţiei şi se tem că "procedura tip FSN" se va repeta la alegerile profesorilor senatori.

Acuzaţiile au fost făcute publice ieri de către un grup de studenţi care au candidat pentru funcţiile de membri ai Senatului Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), între care Andreea Petruţ, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din UBB (OSUBB), participanţi la procesul de votare, dar şi cadre didactice precum Călin Goina sau Enikö Vincze, asistent, respectiv profesor de la Facultatea de Sociologie şi Ştiinţele Eduacţiei. Enikö Vincze este una dintre candidatele la funcţia de rector al UBB. "S-a încălcat în repetate rândul Legea educaţiei şi chiar Carta UBB", a declarat George Iordăchescu, student în anul III la Sociologie şi la Istorie.

"Nu aveau voie să separe alegerile studenţilor de ale profesorilor, trebuiau să fie toate în 24 februarie. Nu a fost întocmite un regulament şi o metodologie a alegerilor", a spus studentul. Cei care s-au ocupat de procedura de votare ar fi avut la dispoziţie mijloace precare, urne lipite cu scotch, buletine ştampilate erau la vedere, pe mese de consilii, în lipsa cabinelor de votare, numărarea voturilor s-ar fi făcut în condiţii obscure, iar unii spun chiar că au văzut buletine de vor aruncate la gunoi. "Am predat urna, buletinele şi ştampilele şi ni s-a spus că nu se ştie cum procedăm mai departe, să revenim. A doua zi, când m-am prezentat la Biroul Electoral Central, am aflat că voturile au fost numărate şi senatorii desemnaţi", a spus Ioana Micu, una dintre studentele care s-au ocupat de una dintre secţiile de votare.

Organizatorii alegerilor au fost cei de la Consiliul Studenţilor (CSUBB), iar senatorii aleşi sunt chiar unii dintre ei. "Cu vreo două excepţii, actualii senatori nu au anunţat că vor candida, nu şi-au făcut nici un program, nici o campanie, nici poza lor nu se găseşte pe internet, dar au fost votaţi de peste 1.000 de oameni", a reclamat preşedintele OSUBB. Chiar şi numărul voturilor este pus la îndoială de către reclamanţi. "La câte o facultate au votat în medie câteva zeci de studenţi şi s-au raportat sute. Cei mai mulţi votanţi ar fi de la extensiile UBB, unde învaţă oameni care nu îşi cunosc colegii de la Cluj. Nu ştim nimic despre condiţiile în care s-a votat şi s-au transportat urnele de acolo", a adăugat Andreea Petruţ.

A mai fost invocată diferenţa dintre numărul voturilor studenţilor desemnaţi senatori şi cel clasat pe locul 2 la facultatea respectivă. La Drept, de pildă, a fost aleasă o studentă cu 1.117 voturi, iar următoarea candidată a întrunit 467. "Avem de-a face cu nişte alegeri foarte prost conduse, cu proceduri ca cele ale FSN-ului de după ‘89", a constatat Călin Goina, asistent la Facultatea de Sociologie. "Înainte de alegeri stabiliseră, ca în Iran, nişte gardieni care să stabilească cine are dreptul să candideze. Noroc că a intervenit Ministerul Educaţiei şi a corectat asta", a precizat Goina. Au fost depuse două contestaţii privind alegerile, studenţii solicitând anularea acestora şi organizarea altora, democratice, deodată cu ale profesorilor. Cum nu au primit nici un răspuns, studenţii intenţionează să reclame situaţia la Ministerul Educaţiei.

"Întrevăd aici pericolul de a vedea repetate aceste proceduri şi la alegerea cadrelor didactice din Senatul UBB", a remarcat Enikö Vincze. "Studenţii au fost prima linie în care s-a tras, se poate întâmpla şi la profesori, miza poate fi foarte mare pentru funcţia de rector", a conchis George Iordăchescu.

Biroul Electoral Central din UBB urmează să dea publicităţii un raport detaliat "cu ce a fost şi nu a fost la alegerile studenţilor", potrivit lui Andrei Ciubuc, fost prefect al studenţilor, ales din nou senator. "Sunt nişte copilării. Cineva s-a supărat că a pierdut la alegeri şi acum face tam-tam Ştiau de la început care va fi procedura şi chiar s-au bucurat", a declarat Ciubuc. Acesta spune că există multe dovezi că studenţii au fost singurii care au organizat alegerile cu pricina. "Mai frumos şi mai legal, ca sistem şi ca formă de vot, nu cred că există", a apreciat senatorul.

 

Comenteaza