Scandal pe noua probă de licenţă

Scandal pe noua probă de licenţă
Reintroducerea obligativităţii ca studenţii să susţină încă o probă pe lângă susţinerea lucrării de licenţă a stârnit reacţii diferite în universităţile clujene.

Unele instituţii de învăţământ superior de la Cluj nu sunt afectate de prevederea Legii educaţiei, pentru că nu eliminaseră proba respectivă, însă în altele, cum ar fi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), măsura stârneşte vii nemulţumiri. Primele reacţii de protest faţă de noua condiţie pentru absolvire au avut loc în rândul Organizaţiei Studenţilor din UBB (OSUBB). Studenţii consideră că introducerea unei noi probe de evaluare a cunoştinţelor este redundantă, dat fiind faptul că evaluările asupra cunoştinţelor asimilate se fac semestrial, şi introducând o nouă probă se testează, de fapt, de două ori aceleaşi cunoştinţe.

Liderii studenţilor au mai spus că UBB şi-a asumat o misiune de educaţie şi cercetare avansată, iar în acest sens ar trebui ca studenţii să îşi centreze energia la finalul ciclului de licenţă înspre realizarea unei lucrări de cercetare cât mai bine pusă la punct. "Nu putem permite ca o generaţie întreagă să constituie obiectul unui experiment, mai ales în condiţiile în care nu există nici o metodologie în momentul de faţă care să ne garanteze respectarea unor norme generale, unitare pentru toţi studenţii universităţii", s-au revoltat studenţii clujeni. Oficialii UBB susţin însă că vina pentru această situaţie nu este a universităţii, ci a prevederilor noii Legi a educaţiei. "În 2006-2007, Universitatea Babeş-Bolyai a fost prima universitate din ţară care a modificat structura examenului de licenţă prin excluderea probei scrise de verificare a cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate. Din nefericire, legislaţia în vigoare şi Ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului reiau o soluţie demult părăsită", se arată într-un comunicat de presă al Biroului mass-Media al UBB.

"Nimeni nu este de acord cu susţinerea probei la licenţă, nici rectoratul, nici decanatele, nici profesorii şi nici studenţii. S-a muncit mult la eliminarea ei, apoi, după aprobarea noilor reglementări, s-a încercat să se găsească soluţii pentru ca UBB să poată renunţa la ea, în virtutea autonomiei universitare, însă nu se poate", a explicat Andrei Ciubuc, prefectul studenţilor UBB. Noua măsură implică mai multe resurse antrenate la licenţă, însă cei mai afectaţi ar fi cei care vor absolvi în vara lui 2012. "Şi eu am dat probă scrisă la licenţă, în 2006, însă era altceva, ştiam de la admitere că vom da acel examen. Cei de acum ştiau doar că vor avea de elaborat şi susţinut o lucrare", a spus Ciubuc. Facultăţile UBB aleg în aceste zile modalitatea în care se va da proba, dacă va fi scrisă, orală sau tip grilă. "O mare problemă este la Teatru, de pildă, unde cei de la actorie joacă un rol într-un spectacol la licenţă, iar acum trebuie să scrie un text frumos pe lângă asta", a adăugat prefectul studenţilor.

"Este bine şi este de viitor să se dea şi acest examen. Piaţa muncii este foarte complexă şi cel care accede la ea trebuie să fie bine pregătit şi să treacă teste pentru a face faţă noilor cerinţe", a declarat Ioan Ciucă, directorul Direcţiei de Strategii şi Finanţare Instituţională din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Directorul a spus despre situaţia studenţilor care au aflat acum că la vară au încă un examen că "nu trebuie considerat că e o piatră de moară, au la dispoziţie un an ca să se pregătească".

Cei care nu au renunţat la examen nu sunt afectaţi

Cei care absolvă Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) au susţinut în ultimii ani prezentarea lucrării de licenţă plus un examen. "Fiecare facultate are propria metodologie pentru acordarea celor două note, cu precizarea că pentru fiecare cadru didactic examenul adevărat este cel oral, chiar dacă e în dauna timpului membrilor comisiei", a precizat Cătălin Popa, purtătorul de cuvânt al instituţiei. "La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară sunt două probe la licenţă de 10 ani, nu ne afectează decizia ministerului", au declarat reprezentanţii Departamentului de Imagine al instituţiei. Universitatea de Artă şi Design (UAD) are chiar trei probe prin care se face media finală de absolvire. "Fiecare student de-al nostru dă un examen practic, apoi o lucrare care la final este expusă la Expoziţia Absolvenţilor. Din toate acestea se face media", a explicat Alice Iliescu, reprezentanta UAD.

 

Comenteaza