Scandal pe “ultima zonă de case din Floreşti”

Scandal pe “ultima zonă de case din Floreşti”
Locatarii unor case de pe strada Someşului din Floreşti vor să oprească un proiect cu blocuri de patru etaje ce ar urma să apară pe terenul vecin.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectul de pe strada Someşului a fost respins ieri de consilierii locali din Floreşti pentru a treia oară. Mai mulţi locuitori din zonă au participat la şedinţa de consiliu local (CL) pentru a-şi spune nemulţumirile cu privire la proiectul firmei Mixt Logistic, care a achiziţionat terenul de la Parohia Romano-Catolică. Investitorii încearcă prin PUZ să schimbe regimul de înălţime al zonei pentru a putea ridica imobile cu trei etaje şi mansardă.

Planul Urbanistic Zonal depus la Consiliul Local Floreşti are ca beneficiar Parohia Romano-Catolică din localitate, numai că ieri consilierii le-au spus oamenilor nemulţumiţi că terenul este vândut societăţii Mixt Logistic. Consilierii au considerat că este un viciu faptul că PUZ-ul nu a fost înaintat de către firma care a cumpărat terenul şi au respins proiectul, însă PUZ-ul poate reveni corectat la şedinţa de luna viitoare. "Trebuie să se clarifice cine este proprietarul, ca să vedem cine ne solicită", a spus primarul Ioachim Vancea.

Locuitorii caselor din capătul străzii Someşului, unde este şi terenul aflat în discuţie în CL, sunt speriaţi de perspectiva că ar putea avea în vecinătate blocuri cu patru niveluri, aşa cum sunt prevăzute în proiect. "Este ultima zonă de case din Floreşti nedistrusă. În rest, peste tot au apărut blocuri între case", a spus unul dintre reclamanţi. "În calitate de locuitori aveţi posibilitatea dacă un PUZ trece prin CL să atacaţi hotărârea consiliului la Prefectura Cluj. Pot să vă mai spun că e încheiată licitaţia pentru Planul Urbanistic General al localităţii. Am avut o discuţie cu câştigătorii despre ce înseamnă aprobarea sau respingerea unui asemenea PUZ. Urmează să ne dea un răspuns", le-a spus oamenilor primarul Vancea. "Nu vrem să ajungem la prefectură cu proiectul aprobat. Trebuie respins în Consiliul Local", a afirmat un locuitor.

În replică, administratorul firmei Mixt Logistic, Nicu Todea, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că proiectul său nu a deranjat pe nimeni. "Nu consider că acest proiect cu blocuri a deranjat pe cineva. Sunt doar două case în vecinătate, care chiar au intrat cu grădinele pe terenul meu", a precizat Todea.

Afacerea parohiei din Floreşti

Terenul pe care s-a solicitat construirea a şase blocuri a fost vândut de Parohia Romano-Catolică din Floreşti, păstorită de preotul Karacson Tibor, către firma Mixt Logistic din Huedin, la preţul de 24 de euro pe metru pătrat. Parohia s-a ales cu circa 500.000 de euro, având în vedere că terenul are puţin peste 20.000 de metri pătraţi. Afacerea nu este însă pe placul unor membri ai Consiliului parohial, care au trimis o plângere Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia, pe motiv că preţul corect ar fi fost de minimum 50 de euro/mp.

 

Comenteaza