SCANDALUL din Casa Regală. Ziua în care Nicolae a fost exclus din linia de succesiune la Coroana României şi urmările acestui act

SCANDALUL din Casa Regală. Ziua în care Nicolae a fost exclus din linia de succesiune la Coroana României şi urmările acestui act
1 august 2015. A fost ziua în care Regele Mihai I a decis retragerea titlului de principe nepotului său Nicolae şi excluderea din succesiunea la Coroana României. La doi ani de la acel moment, Nicolae acuză familia regală că i-a dat bani pentru exilul său şi îi interzice să îşi vadă bunicul.

1 august, 2015- Ziua din care Nicolae nu mai este Principe al României

Decizia a fost luată de Regele Mihai în 1 august 2015, în urma unei întâlniri care a avut loc la reşedinţa sa din Elveţia. La întâlnirea, în urma căreia principele Nicolae era exclus de la succesiunea Coroanei, se aflau, alături de rege, membrii Consiliului Regal Ioan Luca Vlad, Mihnea Constantinescu şi principele Radu Duda.

La vremea respectivă, casa Regală a făcut publice şi fotografii de la întâlnirea din Elveţia, una dintre ele afişându-i pe cei patru la o masă

Oficial, motivul excluderii lui Nicolae nu a fost clar: "În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de «Principe al României» şi calificativul de «Alteţă Regală». De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi", se arăta în anunţul oficial.

Nicholas Medforth-Mills ("principele Nicolae al României") este fiul principesei Elena a României şi a primit titlul princiar la 1 aprilie 2010, fiind al treilea în ordinea de succesiune dinastică.

Alte explicaţii au venit din partea consilierului Casei Regale a României, Ion Luca Vlad, dar nici acestea nu indicau exact motivul care a dus la retragerea titlurilor.

"Majestatea Sa a observat şi ceea ce s-a văzut public şi ceea ce principele Nicolae a făcut cât a fost principe în privat alături de familie şi a considerat că asta este decizia cea mai bună (…) Sigur că va fi mai greu să ne obişnuim, acum sunt primul care o spun că prezenţa sa în România a fost una majoritar benefică şi el este de părere că a învăţat foarte multe din România, că a avut o experienţă extraordinară şi care este unică în viaţa cred că a milioane de oameni, deci nu există nimic şi niciun motiv pentru care pleacă din România din cauza României, din contră e ceva ce pe undeva rămâne numai cu amintiri frumoase", a declarat consilierul Casei Regale a României, Ion Luca Vlad.

Consilierul Casei Regale era de părere că nepotului regelui "i se reproşează nimic pentru trecut, ci este pur şi simplu pregătire pentru viitor pentru ca amebele părţi, dinastia, naţiunea cu simbolurile ei să meargă înainte, iar el ca persoană privată să meargă şi el înainte fără să fie supus la restricţii, inclusiv de natura modestiei".

Mai multe detalii AICI!

Comenteaza