Scenă împânzită de manechine, în primul spectacol regizat de Silviu Purcărete la Teatrul Naţional

Scenă împânzită de manechine, în primul spectacol regizat de Silviu Purcărete la Teatrul Naţional
Cel mai nou spectacol al Teatrului Naţional din Cluj, "Ce nemaipomenită aiureală!", de Eugene Ionesco, regia Silviu Purcarete include un "excedent de personaje", spaţiul fiind totodată împânzit cu manechine, "un fel de còpii ale adevăraţilor eroi", precizează reprezentanţii instituţiei.

Avanpremiera spectacolului este programată miercuri, 18 octombrie, de la ora 19, în sala mare a Teatrului Naţional din Cluj., premiera urmând să aibă loc pe 3 octombrie, în cadrul Zilelor Internaţionale de la Cluj.

"Ce formidable bordel! / Ce nemaipomenită aiureală! (1973) i-a <inspirat> lui Ionesco romanul Însinguratul (1973), după cum mărturiseşte însuşi autorul: „Am impresia că istoria, aşa cum este, adică teribilă, tragică, inadmisibilă, e un soi de farsă pe care o joacă Dumnezeu oamenilor. E sensul sfârşitului, nu al Însinguratului, ci al Acestei nemaipomenite harababuri, piesa care mi-a inspirat Însinguratul", arată reprezentanţii Teatrului Naţional din Cluj într-un comunicat de presă.

"În timpul reprezentaţiei, Personajul - un domn oarecare, moştenitor al unei sume de bani importante - este neliniştit în timp ce celelalte personaje - Proprietăreasa, Doamna cu un căţel, Soţul ei, Domnul (cu bastonul alb), necunoscuţii dintr-un bar (deveniţi revoluţionari), Chelneriţa - îi vorbesc, el îi primeşte încercând să înţeleagă ce se spune, ce se petrece în jurul lui. Totul este neclar, angoasant, pentru ca la final Personajul singuratic să înţeleagă <că această lume magnifică şi teribilă totodată este un miraj, o farsă pe care o joacă Dumnezeu omului>. În acest joc a lui Dumnezeu - şi fiindcă este o farsă <o acceptăm cu veselie> - intrăm, de fapt, cu toţii. Şi rămânem noi, ca şi autorul, cu întrebarea: <... Unde s-a dus ceea ce a trecut, unde s-a dus istoria, unde s-au dus toţi acei oameni, toate acele oraşe, toate acele evenimente care jalonează istoria[?]>", se mai menţionează în comunicat.

Conform reprezentanţional Naţionalului din Cluj "în spectacol asistăm la un <excedent> de personaje, la o multiplicare a lor, la o trecere dintr-un personaj în altul, un întreg joc izvorât din structura piesei. Spaţiul este populat cu manechine, un fel de còpii ale adevăraţilor eroi. O lume în care umbrele şi trupurile vii, palpitânde se amestecă într-un amalgam copios, care par să participe la un ritual al înmulţirii, al multiplicării, o proliferare a obiectelor, a cuvintelor, a inşilor de diferite condiţii, îmbulzindu-se în jurul Personajului".

Spectacolul "Ce formidable bordel!" a fost reprezentată pentru prima oară în noiembrie 1973 la Théâtre Moderne din Paris.

De precizat că este cel de-a treilea spectacol de Eugene Ionesco montat de Silviu Purcărete, după "Macbett" la Royal Shakespeare Company şi "Le Roi se meurt" / (Regele moare, n.red.), realizat de Les Arts et Mouvants.

Cunoscutul regizor colaborează cu scenograful Dragoş Buhagiar şi compozitorul Vasile Şirli. Asistenţa de regie este Cristian Luchian.

Distribuţia are următoarea alcătuire:

Personajul: Cornel Răileanu
Bătrâna Doamnă: Irina Wintze, Anca Hanu, Romina Merei
Doamna cu căţeluş: Patricia Brad, Ramona Atănăsoaie (Teatrul de Păpuşi "Puck")
Soţul doamnei cu căţeluş: Ionuţ Caras, Cătălin Herlo, Silvius Iorga,
Matei Rotaru
Rusul: Cristian Grosu
Vocea Rusului: Ionuţ Caras, Cătălin Herlo, Silvius Iorga
Portăreasa: Romina Merei, Irina Vinţe, Ramona Atănăsoaie, Anca Hanu, Patricia Brad
Patronul: Cătălin Herlo
Chelneriţa: Patricia Brad
Oameni în restaurant: Irina Wintze, Anca Hanu, Romina Merei, Ramona
Atănăsoaie, Cristian Rigman, Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Matei Rotaru,
Silvius Iorga
Agnés: Patricia Brad, Romina Merei, Irina Wintze, Anca Hanu, Ramona Atănăsoaie
Revolutionari: Cristian Rigman, Ionut Caras
Politişti: Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Matei Rotaru
Ranitul: Silvius Iorga
Mama rănitului: Irina Wintze
O femeie: Anca Hanu, Romina Merei, Ramona Atănăsoaie

Comenteaza