Video Scheletele de 6.000 de ani, descoperite la Cluj, au stârnit interesul istoricilor la nivel global

Scheletele de 6.000 de ani, descoperite la Cluj, au stârnit interesul istoricilor la nivel global

Popularul site de știință Live Science a scris despre cimitirul vechi de 6.000 de ani, descoperit de arheologii clujeni în comuna Iclod.

„Scheletele scoase la suprafață dintr-un cimitir din Transilvania datat ca având o vechime de 6.000 de ani au fost îngropate într-o manieră neobișnuită; decedaților li s-au plasat urne pe cranii și picioare, cel mai probabil ca ofrande pentru viața de apoi”, notează Live Science.

Acesta relatează că arheologii au descoperit recent practica funerară „unică” în timpul excavărilor ce au precedat un proiect de construcții din Cluj-Napoca, „capitala istorică a Transilvaniei” (n.r. descoperirea a fost făcută de fapt în comuna Iclod, aflată la 35 de kilometri distanță de reședința de județ).

„Deși arheologii nu știu exact ce conțineau urnele, este probabil ca ele să fi conținut mâncare sau băuturi care să poată fi consumate de decedați în timpul călătoriei lor spre lumea de apoi”, mai scrie Live Science, conform hotnews.ro.

Acesta mai notează că situl arheologic se întinde pe o suprafață de aproape 1000 de metri pătrați și că numeroase morminte au fost descoperite aici, acestea făcând parte din două așezări distincte, unul din Neolitic (datat la 6.000 de ani vechime) și o așezare ulterioară a celților care a fost construită în urmă cu 2.200 de ani.

„Povestea lor trebuie spusă, scoasă la iveală, prin astfel de săpături. Aflând mai multe despre ei, vom ști mai multe despre noi. Suntem primii care punem mâna pe aceste fragmente, după mii de ani”, a declarat arheologul clujean Paul Pupeză pentru Gherla INFO, site citat de Live Science.

loading...
Comenteaza