Schimbarea la Faţă, pregătirea de toamnă

Schimbarea la Faţă, pregătirea de toamnă
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolci sărbătoresc astăzi Schimbarea la Faţă a Domnului, una dintre cele mai importante sărbători bisericeşti de pe parcursul anului.

În tradiţia populară de Schimbarea la Faţă se sărbătoreşte şi Obrijenia sau Pobrijenia, când are loc despărţirea de vară, iar natura îşi schimbă aspectul. Alte tradiţii şi superstiţii populare vorbesc despre faptul că astăzi nu este indicat să pleci în călătorie şi că persoanele care se roagă să se elibereze de o patimă au şanse mari să se vindece, conform unui articol publicat de Ziarul Lumina. Fructele încep să-şi schimbe gustul, şi îşi arată dulceaţa care se va desăvârşi la timpul culesului. O tradiţie populară spune că dacă în timpul postului Adormirii Maicii Domnului va ploua iarna va aduce o ninsoare bogată. Din punct de vedere religios Schimbarea la Faţă are în centru momentul, relatat în Evanghelie, când Mântuitorul Iisus Hristos se schimbă la Faţă, pe muntele Taborului, în faţa ucenicilor Petru, Iacov şi Ioan. Sărbătoare cu dată fixă, 6 august, Schimbarea la Faţă este una din cele treisprezece praznice împărăteşti, conform orthodox.wiki.com. Din punct de vedere alimentar, sărbătoarea fiind cuprinsă în Postul Adormirii Maicii Domnului, se face dezlegare la peşte.

De Schimbarea la Faţă, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla va aniversa zece ani de la înscăunarea sa în acest rang. El va sluji de la ora 10.30 Liturghia arhierească la catedrala cu acest hram de pe bulevardul Eroilor, iar la final va prezenta şi o retrospectivă a activităţii sale. Mitropolitul ortodox al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ va sluji astăzi Liturghia arhierească la mănăstirea Petreştii de Sus, de la Câmpia-Turzii. Episcopul-vicar Vasile Someşanul va fi prezent la mănăstirea de la Ilva Mică, din judeţul Bistriţa-Năsăud, care îşi sărbătoreşte astăzi hramul.

 

 

Comenteaza