Scriitoarea Ana Blandiana, DHC al Universităţii Babeş-Bolyai

Scriitoarea Ana Blandiana, DHC al Universităţii Babeş-Bolyai
Scriitoarea Ana Blandiana va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Ceremonia va avea loc joi, 24 martie, în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai. Titlul va fi acordat în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Studii Europene, Facultăţii de Litere şi ai Facultăţii de Istorie şi Filosofie pentru „excelența operei sale literare și pentru calitatea civică a angajării sale în reforma societății românești, amândouă - expresii ale unei voci singulare a culturii europene".

Laudatio va fi prezentată de pofesorul universitar Ioana Bican, de la Facultatea de Litere, și de conferenţiarul Liviu Țîrău, de la Facultatea de Studii Europene. Blandiana este autoarea a 70 de volume de poezie, proză și de eseuri în limba română, a căror valoare a fost recunoscută nu doar în plan național, ci și în cel internațional, 45 de volume fiind traduse în 23 de limbi.

Scriitoarea este laureată a numeroase și prestigioase premii literare românești și internaționale sau aparținând altor țări, precum Premiul Gottfried von Herder - 1982 (cel mai tanăr laureat al acestei renumite distincții), Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din România, 1969, Premiul pentru Poezie al Academiei Române - 1970, Premiul Național de Poezie, 1997, Premiul Opera Omnia, 2000, Premiul Internațional Vilenica (Slovenia, 2004) sau Premiile Internaționale pentru Poezie de la Camaiore și Acerbi (Italia), care i-au fost decernate în 2006.

Comenteaza