Scrisoare de la Cluj pentru ministrul Educaţiei: taberele, înapoi

Scrisoare de la Cluj pentru ministrul Educaţiei: taberele, înapoi
Reprezentanţii a 50.000 de studenţi clujeni au remis către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului o scrisoare deschisă în care îşi exprimă dezamăgirea faţă de renunţarea la subvenţiile pentru tabere.
Oficialii Organizaţiei Studenţilor de la Universitatea Babeş-Bolyai (OSUBB) i-au transmis ministrului Daniel Funeriu supărarea lor pentru pierderea acestor gratuităţi, chiar dacă“nu sunt o facilitate destinată tuturor studenţilor, ci doar celor cu rezultate meritorii”, întrucât absenţa lor “denotă o lipsă de interes faţă de educaţie şi faţă de studenţi”. “Înţelegem importanţa scăzută a taberelor într-un învăţământ superior de masă, dar unde este interesul faţă de eventualele elite ale ţării? Creştem oameni de viitor în spiritul mediocrităţii. Nu este de mirare că studenţii cu rezultate şi performanţe remarcabile pleacă la studii în străinătate şi nu se mai întorc în ţară”, arată studenţii de la OSUBB.

“Cum reuşim să motivăm aceşti oameni, într-un stat care are nevoie de indivizi capabili, cu viziune, care să îl transforme într-o ţară europeană reală? Tăind unele dintre puţinele facilităţi de care dispun, obligăm indivizii să apeleze la o motivaţie intrinsecă, insuficientă pentru susţinerea unui învăţământ de calitate. După principiul «Fiecare se descurcă cum poate», pretenţia unui indice de performanţă ridicat, în cadrul învăţământului superior de stat, este aberantă”, se mai arată în scrisoarea deschisă. Studenţii clujeni îi cer ministrului Educaţiei să nu încurajeze un sistem educaţional deficitar, ce privează indivizii care îl accesează de competenţele necesare pentru a se adapta metabolismului societăţii actuale. “În acest sens, competitivitatea pe piaţa europeană a muncii este un atribut ignorat de sistemul de educaţie instituţionalizat în România”, se mai arată în scrisoare. Aceasta se încheie cu cererea de a aproba o întrevedere cu Alianţa Naţionala a Organizaţiilor Studenţeşti din România, din care face parte şi OSUBB.

Etichete
Comenteaza