Se aleg decanii la UBB: cine sunt candidaţii

Se aleg decanii la UBB: cine sunt candidaţii
57 de cadre didactice şi-au depus candidatura pentru a ocupa funcţia de decan la cele 21 de facultăţi ale Universităţii Babeş-Bolyai.

După alegerile pentru funcţia de rector şi cele pentru membrii Senatului de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), a venit rândul facultăţilor să îşi schimbe conducerea. Luni a fost ultima zi în care s-au depus candidaturile pentru funcţia de decan, iar în total 57 de profesori candidează pentru a conduce cele 21 de facultăţi ale celei mai mari universităţi din Transilvania.

Pentru a candida la funcţia de decan, universitarii şi-au depus CV-urile, liste de publicaţii şi planurile de management şi dezvoltare ale facultăţilor. "Decanii vor fi aleşi în urma depunerii unui proiect de management şi dezvoltare a facultăţii, proiect care va fi prezentat în faţa rectorului. Proiectul de management al candidaţilor pentru funcţia de decan va fi prezentat în perioada 18-26 aprilie. În urma interviurilor, rectorul va desemna proiectul de management cel mai adecvat", a declarat Laura Irimieş, purtătorul de cuvânt al UBB.

Cea mai mare facultate a UBB, cea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), are şase candidaţi la funcţia de decan, şi anume profesorii Dumitru Matiş, actualul decan, Răzvan Nistor, cel care a condus comisia de alegeri pentru funcţia de rector, Ioan Plăiaş, Emil Popa, Mihai Inceu şi Paul Cocioc. Răzvan Nistor şi-a propus prin planul său de management internaţionalizarea facultăţii. "Aş încerca o extindere a internaţionalizării şi să avem colaborări cu universităţi din străinătate, să aducem studenţi străini pe toate ciclurile de pregătire şi profesori din afară. Pe partea administrativă doresc o mai bună viziune a studenţilor pe piaţa muncii, corelarea cu cerinţele pieţei şi legături mai strânse cu mediul de afaceri. Doresc implementarea unui sistem integrat informatic la nivelul facultăţii, care să permită o gestiune mai bună, dar şi creşterea producţiei de cercetare şi a vizibilităţii colegilor", a spus Nistor.

Profesorii Gabriel Bădescu şi Călin Hinţea candidează pentru funcţia de decan la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, care înainte a fost ocupată de actualul ministru al Educaţiei, Cătălin Baba. La Facultatea de Litere şi-au depus candidatura pentru a conduce instituţia actualul decan, Corin Braga, şi profesoara Sanda Cordoş. "În 2011 au avut loc două evaluări naţionale şi la ambele Facultatea de Litere din Cluj a ieşit pe locul întâi pe ţară. Punctul central al programului meu este de a conserva poziţia aceasta şi în funcţie de acest obiectiv am dezvoltat mai multe capitole care cuprind buna organizare a ofertelor de specializări la nivel de licenţă şi master. Avem cea mai bogată ofertă din ţară în ceea ce priveşte limbile studiate, şi anume română, engleză, franceză, chineză, japoneză, coreeană, finlandeză, norvegiană", a explicat Braga, care doreşte o ofertă cât mai variată pentru studenţii de la nivel de master, doctorat şi din învăţământul post-universitar, unde să existe specialişti care să asigure calitatea actului educaţional. "Vreau să duc mai departe politica de a stimula câştigarea de granturi prin aducerea de specialişti care împreună cu profesioniştii noştri să realizeze proiecte de grant care să şi câştige", a spus Braga. El a preluat Facultatea de Litere în mandatul trecut cu un deficit la nivelul bugetului. "Am reuşit să închidem deficitul şi scopul este să nu fim doar solvabili, ci să avem o balanţă plus care să ne permită investiţii", a precizat Braga.

La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport candidează pentru funcţia de decan profesorii Vasile Bogdan, Şerban Doboşi, Virgil Ganea şi Alexandru Mureşan. "În cei doi ani în care am condus facultatea s-a pornit şcoala doctorală şi am reaşezat programele de învăţământ pe standardele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Sper ca odată cu noua reaşezare să fim pe locul întâi în ţară", a spus Bogdan. Universitarul promovează şi o relaţie cât mai deschisă cu studenţii. "Vreau ca cercetarea ştiinţifică să se ridice la parametrii întregii universităţi. Vreau să îmbunătăţesc baza materială şi facultatea să fie sustenabilă", a precizat Vasile Bogdan.

Pentru funcţia de decan la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei candidează Călin Felezeu, Ion Albulescu şi Alina Rusu. "Mesajul meu principal este de a continua ceea ce am început şi de a menţine Facultatea de Psihologie ca fiind cea mai bună facultate din domeniu şi cea mai bună facultate din România, pentru care am primit un premiu de 30.000 de euro din partea Fundaţiei Dinu Patriciu. Avem dorinţa de a ne implica cât mai mult în viaţa universităţii şi a comunităţii", a declarat Felezeu.

Candidaţii la funcţia de decan în facultăţile UBB sunt:

1. Facultatea de Matematică şi Informatică - Adrian Petruşel, Horia F. Pop
2. Facultatea de Fizică - Aurel Pop, Romulus Tetean Vinţeler
3. Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică - Ioan Grosu, Gabriela Nemeş, Petru Ilea, Florin Irimie
4. Facultatea de Biologie şi Geologie - Ioan Coroiu, Florin Crişan
5. Facultatea de Geografie - Dănuţ Petrea, Ioan Aurel Irimuş, Iuliu Vescan
6. Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului - Alexandru Ozunu, Călin Baciu, Cristina Roşu, Vlad A. Codrea, Simion Beldean-Galea
7. Facultatea de Drept - Florin Streteanu, Radu N. Cătană
8. Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor - Răzvan Nistor, Ioan Plăiaş, Emil Popa, Adrian Mihai Inceu, Dumitru Matiş, Paul Cocioc
9. Facultatea de Business - Smaranda Cosma, Marius Dan Gavriletea, Cristian Chifu, Ioan Alin Nistor
10. Facultatea de Istorie şi Filosofie - Ovidiu Ghitta, Rusz-Fogarasi Enikö
11. Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei - Călin Felezeu, Ion Albulescu, Alina Rusu
12. Facultatea de Studii Europene - Nicolae Păun, Radu Cristian Barna
13. Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării - Călin Hinţea, Gabriel Bădescu
14. Facultatea de Litere - Corin Braga, Sanda Cordoş
15. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport - Vasile Bogdan, Şerban Doboşi, Virgil Ganea, Alexandru Mureşan
16. Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială - Dan Chiribucă, Tivadar Pal Magyari, Irina Culic
17. Facultatea de Teatru şi Televiziune - Liviu Maliţa, Daniela Gologan
18. Facultatea de Teologie Ortodoxă - Vasile Stanciu, Teofil Cristian Tia
19. Facultatea de Teologie Greco-Catolică - Alin Tat, Virgil Bercea, Marius Grigore Furtună
20. Facultatea de Teologie Romano-Catolică - Marton Jozsef
21. Facultatea de Teologie Reformată - Molnar Janos

 

 

Comenteaza