Se cere control de la Ministerul Dezvoltării în cazul microhidrocentralelor de pe Someșul Rece
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Apr 2019, 13:18
- Eveniment
- Ascultă știrea
Senatorul USR Mihai Goțiu a depus o interpelare oficială prin care a solicitat un control al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), legat de modul în care a fost autorizat proiectul microhidrocentralelor de pe râul Someșul Rece.
”Creativitatea distrugătorilor râurilor din munții României este, mereu, surprinzătoare. Dar arareori am întâlnit atâtea abuzuri și ilegalități în lanț precum cele din cazul proiectului din situl Natura 2000 ROSCI0233 Someșul Rece. Pe de o parte, sunt încălcări grave ale legislației naționale și europene din domeniul protecției mediului. Prima autorizație de construire, eliberată în 2010, are la bază o evaluare a impactului asupra mediului realizată de un ”celebru” expert, Sergiu Mihuț, condamnat penal definitiv pentru faptele lui. ”Evaluarea” lui Mihuț a fost infirmată de studiile ulterioare și a expirat, dar în mod absolut aberant autoritățile au continuat să o ia în considerare pentru eliberarea documentelor. Pe de altă parte, Consiliul Județean (CJ) Cluj, pe 28 martie 2017, a semnat o nouă autorizație de construire, sub pretextul continuării și finalizării lucrărilor începute. Dar, așa-zisele lucrări ”deja executate” constau în abandonarea unor țevi pe marginea râului”, a arătat senatorul.
Proiectul inițial de pe Someșul Rece prevedea construirea a cinci microhidrocentrale (MHC) și captarea și băgarea râului pe țeavă pe mai mulți kilometri, numărul MHC-urilor fiind redus, ulterior, la trei. În urma scandalurilor legate de MHC-uri, România a intrat în infringement, fapt care obligat autoritățile să adopte mai multe acte normative prin care asemenea construcții au fost interzise pe cursurile de apă din ariile naturale protejate (situri comunitare propuse pentru protejarea speciilor de pești, vidră și rac). În Situl ROSCI0233 Someșul Rece au fost identificate mai multe specii de pești protejate, iar pescarii afirmă că au găsit dovezi ale prezenței vidrei. De râul Someșul Rece depinde habitatul și a altor specii protejate, de amfibieni, floră, dar și a unor familii de râși. Râul este unul dintre locurile preferate ale pescarilor sportivi, fiind unul în care se găsește lipan, specie afectată grav de MHC-urile construite în ultimii ani în România.
Protest pentru Someşul Rece
Sâmbătă, 30 martie 2019, zeci de cetățeni din Cluj, Mureș, Oradea și alte localități au participat la un protest împotriva proiectului microhidrocentralelor de pe râul Someșul Rece, în comuna Măguri Răcătău. Mai multe detalii AICI! În interpelarea adresată MDRAP, Mihai Goţiu a cerut un control pe teren atât din partea ministerului, cât și a Inspectoratului de Stat în Construcții.