Se fură laptopuri din campusul Mărăşti

Se fură laptopuri din campusul Mărăşti
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lucrează la identificarea unor soluţii pentru a opri furturile de laptopuri înregistrate în ultima vreme în căminele din Mărăşti.

Nouă laptopuri au dispărut din camerele campusului Mărăşti al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) de la începutul acestui an. În opinia oamenilor legii, studenţii au partea lor de vină, pentru că nu îşi iau măsuri de protecţie împotriva hoţilor şi îşi lasă camerele deschise.

"Unui coleg i s-a furat laptopul în toamnă şi hoţul nu a fost găsit nici acum. Am auzit că s-au mai întâmplat câteva cazuri asemănătoare. Nu prea suntem în siguranţă în cămin", s-a plâns o studentă cazată în Mărăşti, care a dorit să nu i se publice numele. Oficialii poliţiei au confirmat existenţa acestor furturi în căminele UTCN. "De la începutul anului universitar au fost înregistrate nouă asemenea cazuri", a precizat Gina Pop, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj. "Din primele verificări care au fost efectuate de colegii de la Biroul pentru Centrul Universitar reiese că majoritatea furturilor au fost produse pe fondul neglijenţei. Mă refer aici la uşi lăsate deschise sau la studenţi care plecau din cămin şi lăsau uşa neasigurată la cameră", a precizat Pop. Cercetările se află încă în curs de desfăşurare.

Fenomenul a ajuns să fie discutat şi în cadrul Senatului UTCN. "Studenţii au fost cei care ne-au sesizat prompt şi au pus această problemă în şedinţele de senat. Vă sigur că ea este tratată cu seriozitate maximă", a spus Cătălin Popa, purtătorul de cuvânt al UTCN. Între măsurile care urmează să fie luate se numără şi montarea de camere video, pe lângă cele care funcţionează deja în exterior. În interior însă, această soluţie nu este una prea eficientă, coridoarele fiind "prea lungi şi întunecoase pentru a putea fi monitorizate corespunzător", potrivit lui Popa. "Este foarte trist că se întâmplă aşa ceva. Ne bazăm pe ajutorul studenţilor, al comitetelor de cămin şi pe o vigilenţă mai mare", a mai spus oficialul universităţii. Pe lângă camerele de filmat, oficialii UTCN intenţionează să implementeze şi cartele de acces în căminele din Mărăşti.

În căminul 16, hoţii erau tot studenţi

În căminele Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) camerele montate au avut rezultatul scontat, astfel că nu au mai fost semnalate furturi, potrivit responsabililor din campus. În căminul 16 din complexul Hasdeu camerele care transmit non-stop imagini din exterior, din trei unghiuri, funcţionează din februarie 2007 şi au fost montate pentru a-i opri pe studenţi să mai arunce gunoaie pe geam. Fenomenul luase o asemenea amploare, încât universitatea a fost acţionată în instanţă de vecinii exasperaţi. După montarea camerelor problema a fost rezolvată aproape în totalitate, iar de mai bine de un an căminul are camere video şi în interior, montate pe holuri şi la intrare.

"Erau probleme de ordine şi disciplină, bătăi şi multe furturi", a explicat la acea vreme Paul Chiş, coordonator al Comitetului de administrare al campusului de cămine şi cantine studenţeşti Hasdeu. După amplasarea lor s-a constatat că "studenţii se fură între ei". Fie că era vorba de tigaia din oficiu, de telefonul lăsat în cameră în timp ce proprietarul se afla la duş sau de laptopuri, cele mai multe furturi s-a dovedit că erau săvârşite tot de studenţi.

 

Comenteaza