Se înteţesc înşelăciunile prin metoda "Accidentul". Ce sfaturi vă dau poliţiştii
- Scris de Ziua de Cluj
- 20 Ian 2014, 15:11
- Eveniment
- Ascultă știrea
Victimele primesc un telefon prin care apelantul le spune că persoane apropiate din familie (copii, nepoţi, fraţi) au fost implicate în accidente rutiere grave, iar în scopul soluţionării (amiabile a accidentului trebuie să trimită urgent anumite sume de bani necesare pentru suportarea unor intervenţii chirurgicale a persoanelor rănite.
Apelanţii cer victimelor să nu spună nimănui despre ce s-a întâmplat şi să remită sumele de bani solicitate unei persoane -pretins aparţinător al persoanelor rănite - care se va deplasa la domiciliul acestora, oferind asigurarea fermă de "rezolvare" a situaţiei.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj lansează din nou un apel către toţi cetăţenii să nu dea curs unor astfel de solicitări de sume de bani pentru presupuse accidente şi să sune imediat la 112. "Asemenea situaţii nu se "rezolvă" cu bani", arată poliţiştii. "Întotdeauna, la locul producerii unui accident cu victime, în ţară sau în străinătate, sunt prezenţi poliţişti şi cadre medicale, pentru acordarea primului ajutor victimelor! Niciodată, în cazul unui accident rutier real, nu se solicită bani pentru "rezolvări" de intervenţii medicale".
Doar în urmă cu trei zile o femeie de 65 ani a sesizat Poliţia municipiului Cluj-Napoca despre faptul că a fost contactată telefonic de trei bărbaţi, a căror identitate nu o cunoaşte, care au informat-o că fiul său a fost implicat într-un accident rutier soldat cu rănirea gravă a doi minori. Bărbaţii s-au prezentat, pe rând, ca fiind poliţist, avocat şi aparţinător al victimei. De asemenea, aceştia i-au comunicat faptul că fiul său nu poate vorbi din cauza leziunilor suferite, astfel femeii i s-a făcut legătura cu un avocat care i-a adus la cunoştinţă că pentru achitarea contravalorii unei intervenţii chirurgicale de urgenţă este necesară suma de 4.100 euro.
Poliţiştii au constatat, după investigaţii, că la scurt timp la domiciliul femeii s-a prezentat un bărbat, care a afirmat că este tatăl victimelor şi căruia femeia i-a înmânat suma de 20.000 lei. Ulterior, femeia a fost contactată din nou de pretinsul avocat care a determinat-o pe femeie să achiziţioneze şi cartele telefonice de reîncărcare în valoare de 1.000 lei şi să le comunice telefonic codurile de reîncărcare.
Într-un final, femeia şi-a sunat fiul, care a infirmat cele relatate, negând implicarea lui în vreun accident rutier.
Prin aceeaşi metodă, în urmă cu două zile au fost înşelate alte două femei, în vârstă de 72, respectiv 80 ani, din municipiul Cluj-Napoca, fiind prejudiciate cu sume importante de bani, respectiv 13.000 lei şi 3.000 lei. În toate situaţiile, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „înşelăciune", în vederea identificării persoanelor suspecte, tragerii lor la răspundere penală şi pentru recuperarea prejudiciului.
Pentru a nu cădea victime unor astfel de situaţii, poliţiştii clujeni recomandă:
- Nu daţi curs solicitărilor de bani din partea diferitelor persoane care se prezintă la domiciliul dumneavoastră şi vă cer bani, descriindu-vă evenimente rutiere tragice în care sunt implicaţi membri ai familiei dumneavoastră.
- Nu răspundeţi unor solicitări prin care vi se cere să depuneţi diverse sume de bani într-un anumit cont, indiferent de motivul invocat!
- Trageţi de timp cât puteţi şi verificaţi dacă informaţia comunicată este adevărată sau nu. Solicitaţi interlocutorului cât mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat (localitatea de producere a evenimentului, spitalul unde este internată victima, date de contact etc).
- Nu vă lăsaţi impresionaţi de poveşti tragice cu accidente grave sau de apelurile aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident, produs de regulă în străinătate, urmate de convorbiri cu un presupus avocat care solicită o sumă de bani pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obţine diverse facilităţi.
Cine sunt vizate: Cu precădere persoane de vârsta a treia, uşor de impresionat, care au membri din familie în străinătate şi care deţin sume de bani la domiciliu.
Pe ce se mizează:
- incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante.
- incapacitatea de evalua raţional situaţia în stare de urgenţă.
- empatia sau compasiunea ridicată a victimei, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni.
RECOMANDĂM CETĂŢENILOR SĂ ANUNŢE IMEDIAT POLIŢIA PRIN APELAREA NUMĂRULUI DE URGENŢĂ 112 !