Seară de poveste cu Florin Piersic şi Filarmonica de Stat Transilvania

Seară de poveste cu Florin Piersic şi Filarmonica de Stat Transilvania
Un spectacol pe care publicul Filarmonicii de Stat Transilvania nu îl va uita niciodată a avut loc pe scena Casei de Cultură a Studenţilor.

Marele actor Florin Piersic a recitat magistral în faţa clujenilor, alături de soprana Adela Zaharia în concertul-spectacol "Poveşti de iubire", poemul "Peer Gynt" de Henrik Ibsen, cel cu care a debutat cu ani în urmă în teatru.

Sala Casei de Cultură a Studenţilor (CCS) a fost aproape plină în seara aşteptatului spectacol "Peer Gynt" cu Florin Piersic în "distribuţie". Spectacolul a început puţin după ora 19:00, cu selecţiuni din suitele nr. 1 şi 2 din Romeo şi Julieta, semnate de compozitorul Serghei Procofiev, în interpretarea corului şi a orchestrei Filarmonicii Transilvania, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu. După o scurtă pauză, în a doua parte a spectacolului, Florin Piersic şi-a făcut apariţia pe scenă alături de artiştii clujeni şi de dirijor. Cu nelipsita eşarfă albă de mătase la gât şi în stilul consacrat, maestrul a vorbit apoi pentru mai bine de 10 minute înainte de a-şi începe recitalul. Actorul a făcut glume pe seama tinereţii dirijorului.

"Îi doresc multă sănătate şi să nu uite că a fost la Cluj şi a dirijat orchestra Filarmonicii de aici alături de Florin Piersic", a declarat apoi artistul. Discursul a continuat cu evocarea debutului său oficial pe o scenă de teatru, care a avut loc cu ani în urmă tocmai cu piesa interpretată vineri la Cluj. "Trebuie să vă spun că datorită acestui rol am fost remarcat de Zaharia Stancu, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti", a precizat Piersic. Mai mult, o interpretare ulterioară a aceluiaşi poem a stârnit, după cum le-a povestit Piersic melomanilor de la CCS, admiraţia unui ambasador al Norvegiei la Bucureşti care l-a invitat să recite această operă şi în ţara în care ea a fost compusă. "Invitaţia a sosit, însă eu nu m-am mai dus acolo. La vremea aceea aveam alte scopuri, alte preocupări", a mărturisit marele actor.

"Cea care va interpreta astăzi rolul lui Solveig este soprana Adela Zaharia, o tânără care abia a trecut de 20 de ani, cu o voce excepţională şi care va cânta în curând la Berlin", a anunţat artistul, după care a recitat versurile faimosului Peer Gynt, în timp ce orchestra interpreta în fundal ariile compuse de compozitorul norvegian Edvard Grieg. Spectacolul s-a încheiat cu aplauze prelungi şi ovaţii. La eveniment au asistat şi cunoscutul taragotist Dumitru Fărcaş, precum şi soţia fostului premier, Oana Boc.

Aseară, maestrul Piersic a discutat preţ de aproape două ore despre iubire şi viaţă cu jurnalistul Rareş Bogdan, într-o emisiune eveniment la REALITATEA TV Cluj.

 

 

Comenteaza