Securitate sporită la graniţele externe ale zonei Schengen

Securitate sporită la graniţele externe ale zonei Schengen
Parlamentul European a aprobat miercuri un sistem electronic comun pentru verificări mai amănunţite şi mai rapide la graniţele externe ale zonei Schengen şi pentru înregistrarea tuturor călătorilor din afara Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al instituţiei europene.

"Noul sistem Entry/Exit (intrare/ieşire - EES) va înregistra informaţii privind cetăţenii non-UE - nume, document de călătorie, amprente, imagini faciale, data şi locul intrării, ieşirii sau respingerii cererii de intrare în spaţiul Schengen. Acest sistem se va aplica atât călătorilor care au nevoie de vize, cât şi celor care nu au nevoie pentru o perioadă de 90 de zile, care trec graniţele externe ale spaţiului Schengen", se arată în documentul Parlamentului European.

EES va facilita verificarea respectării duratei de şedere aprobate - 90 sau 180 de zile. Sistemul va înlocui ştampilarea manuală a paşapoartelor şi va accelera trecerea frontierelor, facilitând şi identificarea celor care depăşesc duratele legale, precum şi furturile de documente şi identităţi.

Întărirea verificărilor de securitate la graniţele Europei mai vizează reducerea imigraţiei ilegale şi lupta împotriva crimei organizate. Sistemul EES va fi operaţional în 2020.

Bulgaria şi România vor participa la noul sistem electronic comun, întrucât "EES va fi implementat de către statele membre care aplică pe deplin regulile Schengen sau de către statele care nu se află în această situaţie dar pentru care, printre altele, evaluarea Schengen a fost definitivată şi a fost conferit acces pasiv la sistemul de informaţii privind vizele (VIS)".

 

Etichete
Comenteaza