Șeful ANAF și-a dat demisia: „Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF”

Șeful ANAF și-a dat demisia: „Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF”
| Foto: Facebook - Heiuș Lucian Ovidiu

Surse politice susţin că Heiuş a demisionat de la ANAF pe motiv că, la rotativă, postul de conducere de la ANAF va reveni PSD, iar el va ocupa o altă funcţie.
 

Preşedintele ANAF Lucian Heiuş a demisionat luni din funcţie. Acesta nu a spus care sunt motivele demisiei, dar spune că este mulţumit că ANAF a reuşit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR şi toate obiectivele asumate prin programul de guvernare.

„Mi-am înaintat astăzi demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituţie şi le mulţumesc colegilor mei pentru profesionalismul şi implicarea de care au dat dovadă în acest an. Totodată, sunt mulţumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reuşit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR şi toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate şi respect faţă de contribuabili”, a arătat Lucian Heiuş într-un mesaj.

El susţine că, în 2022, ANAF a reuşit să colecteze la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult faţă de anul precedent, şi să ramburseze TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, faţă de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde lei.

De asemenea, Lucian Heiuş arată că, în primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei.

„Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei. În aceeaşi perioadă, colegii mei de la direcţia antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale - reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe - în sumă totală de 2.471,1 mil. lei şi au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei”, a adăugat Lucian Heiuş.

„Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF şi proiectele începute acum şi sper ca viitorul preşedinte să continue proiectele de digitalizare ale instituţiei”, a mai spus acesta.

loading...
Comenteaza