Seismolog: Cutremurul s-a simțit până în Serbia și Ungaria. În zona epicentrală intensitatea a depășit 7 grade

Seismolog: Cutremurul s-a simțit până în Serbia și Ungaria. În zona epicentrală intensitatea a depășit 7 grade

Directorul științific al INCDFP, Mircea Radulian, a afirmat că seismul s-a simțit pe o arie mare, până în Serbia și Ungaria, iar în zona epicentrală au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade.

Seismul de marți, cu magnitudinea de 5,7, produs în judeţul Gorj, a avut până acum 94 de replici, de intensitate mai mică, iar acestea vor continua să se producă în zilele următoare. Potrivit specialiștilor, estimările cu privire la zona seismică Gorj au fost depăşite, fenomen urmând a fi analizat în perioada următoare, odată cu montarea de noi echipamente.

"Intensitatea epicentrală a fost 6 spre 7 grade, au fost localități în zona epicentrală unde intensitatea a depășit 7 grade. Este o zonă seismică cunoscută, cu activitate slabă până acum. Într-adevăr, ceea ce s-a întâmplat ieri şi alaltăieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activităţi în zonă. Este, practic, cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani, de când avem noi înregistrări. A fost o surpriză", a declarat miercuri directorul științific al INCDFP, Mircea Radulian.

Acesta a precizat că estimările și calculele indicau magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă.

"S-a mai întâmplat o singură dată în istorie, acum vreo 80 de ani, în 1943, când un cutremur a fost înregistrat în zonă, de 5,2. Au fost două cutremure cu magnitudine peste 5. E clar că a fost intensificare pronunțată a activității seismice, va schimba harta de hazard seismic pentru acea zonă, în viitor vom avea cutremure mai mari acolo.

Informaţiile pe care le aveam, sunt informaţii pe de o parte geologice şi tectonice, pe de altă parte datele seismice, ele nu indicau până în prezent posibilitate a unui cutremur mare. E un eveniment mai puternic decât ne așteptam. E greu să prevezi ce se va întâmpla peste 100 de ani. Astfel de cutremure care apar mai rar apar pe un fond pe care e foarte greu să îl previi. Toate datele pe care le furnizăm au o marjă de eroare, de aceea realitatea intră în marja de eroare. Spui că va fi un cutremur de 6,2 dar poate fi 6,1 sau 6,3", a mai spus Mircea Radulian.

 

Comenteaza